Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Εύσημα Πάπα στον Ομπάμα για τη στάση του στο θέμα της κλιματικής αλλαγής


Στην ομιλία του στον κήπο του Λευκού Οίκου, την πρώτη πλήρη ημέρα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο Αργεντινός ποντίφικας επαίνεσε τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση


Να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής προέτρεψε χθες τις ΗΠΑ ο πάπας Φραγκίσκος κατά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα.

Στην ομιλία του στον κήπο του Λευκού Οίκου, την πρώτη πλήρη ημέρα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο Αργεντινός ποντίφικας επαίνεσε τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, χαρακτηρίζοντάς τες «ενθαρρυντικές». «Μου φαίνεται και εμένα ξεκάθαρο ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί πια να αφεθεί για μια μελλοντική γενιά. Όσον αφορά τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού, ζούμε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας», είπε διαβάζοντας στα αγγλικά τον χαιρετισμό του κατά την τελετή υποδοχής του.

Στις δηλώσεις του στο Λευκό Οίκο περιέγραψε τον εαυτό του ως παιδί μιας ιταλικής οικογένειας μεταναστών στην Αργεντινή. «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι ως επισκέπτης στη χώρα αυτή, η οποία κτίστηκε κυρίως από τέτοιες οικογένειες», ανέφερε. Αργότερα ο πάπας χοροστάτησε σε λειτουργία στα ισπανικά για περίπου 25.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί μέσα και γύρω από την εκκλησία Εθνικός Ναός της Αμώμου Συλλήψεως.

Μιλώντας σε Αμερικανούς επισκόπους στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου, ο Φραγκίσκος είπε ότι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τους ιερωμένους δεν θα έπρεπε ποτέ να επαναληφθεί, αναγνωρίζοντας έτσι τη ζημιά που έγινε από μακροχρόνια σκάνδαλα στην Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα από την πλευρά του είπε ότι συμμερίζεται την ανησυχία του Πάπα για το περιβάλλον. «Άγιε Πατέρα, μας θυμίζετε ότι έχουμε μια ιερή υποχρέωση να προστατέψουμε τον πλανήτη μας, το θαυμάσιο δώρο του Θεού σε μάς. Υποστηρίζουμε την έκκλησή σας σε όλους τους ηγέτες του κόσμου να στηρίξουν τις κοινότητες που είναι οι πιο ευάλωτες στο κλίμα που αλλάζει και να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε τον πολύτιμο κόσμο μας για τις επόμενες γενεές» ανέφερε.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου 40 λεπτά στο Λευκό Οίκο, με την παρουσία μόνο ενός διερμηνέα. Δεν υπήρξαν ανακοινώσεις. Και οι δύο άντρες συμφωνούν ως προς τη κλιματική αλλαγή και την υπεράσπιση των φτωχών αλλά οι γνώμες τους διαφέρουν σε ό,τι αφορά τις αμβλώσεις και το γάμο ομοφυλοφίλων.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα είναι ο πρώτος πάπας που θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο (σήμερα). Αύριο θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ την Κυριακή θα χοροστατήσει σε υπαίθρια λειτουργία στη Φιλαδέλφια.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου