Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η κλοπή της ψηφιακής ταυτότητας, η μεγαλύτερη απειλή για τους χρήστες του Internet


Μόνο το 20% πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο ψηφιακών επιθέσεων, αν και οι περισσότεροι ανησυχούν για την απώλεια κωδικών πρόσβασης και προσωπικών πληροφοριών


Για τους Ευρωπαίους χρήστες του Διαδικτύου, η παραβίαση λογαριασμών και το κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής κωδικών πρόσβασης και εμπιστευτικών πληροφοριών είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες, με περίπου τον ίδιο ποσοστό να εκφράζει τον προβληματισμό του γι’ αυτές (64% και 65% αντίστοιχα).

Σε έρευνα της της Kaspersky Lab και της B2B International, οι οικονομικές απειλές ήρθαν τρίτες στην κατάταξη, με το 58% να ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει χρήματα από ένα λογαριασμό, ακολουθούμενες από τα email και τις ιστοσελίδες phishing (ακόμα μια απειλή με στόχο τα στοιχεία σύνδεσης σε λογαριασμό) που βρέθηκαν στην τέταρτη θέση.

Από την άλλη, οι απειλές υποκλοπής στοιχείων σύνδεσης ήταν επίσης μεταξύ εκείνων με τις οποίες οι χρήστες φαίνονται πιο εξοικειωμένοι, με το 86% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι είναι ενήμεροι για ζητήματα όπως το hacking, το phishing και το κακόβουλο λογισμικό που υποκλέπτουν στοιχεία σύνδεσης. Αυτό μαρτυρά ότι η πιο γνωστή και πιο ανησυχητική διαδικτυακή απειλή για τους χρήστες είναι η κλοπή της ψηφιακής τους ταυτότητας.

Οι απειλές που ανησυχούν τους χρήστες λιγότερο είναι οι επιθέσεις DDoS και οι παγκόσμιες επιθέσεις κατασκοπείας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί οι τύποι ψηφιακών επιθέσεων στοχοποιούν κυρίως εταιρείες και σπάνια απειλούν τους απλούς χρήστες. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιθέσεις DDoS και οι επιθέσεις κατασκοπείας είναι οι απειλές με τις οποίες οι χρήστες είναι λιγότερο εξοικειωμένοι, καθώς το 29% και το 27% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα, δεν έχει ακούσει γι' αυτές.

Ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι το 28% των χρηστών δεν γνωρίζει για την απειλή ransomware. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που νέα κακόβουλα προγράμματα που κρυπτογραφούν αρχεία από τους υπολογιστές και απαιτούν λύτρα για ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab, για παράδειγμα, ανέφεραν πρόσφατα μια νέα τροποποίηση του Trojan προγράμματος Tesla Crypt, το οποίο απαιτούσε 500 δολάρια από κάθε θύμα.

Το adware και οι κακόβουλες εφαρμογές που έχουν στόχο την πρόσβαση σε webcam βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των απειλών για τις οποίες οι χρήστες δηλώνουν ότι είναι ενήμεροι και ότι δεν τους προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, τα προγράμματα αυτά είναι πιο επικίνδυνα απ’ όσο φαίνεται. Οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να παρακολουθούν τους χρήστες ή να αποσπούν εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω μιας webcam ή να χρησιμοποιούν αποσπάσματα βίντεο για να εκβιάσουν τα θύματά τους, ενώ τα προγράμματα «διαφήμισης» μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ενσωματώσουν ακόμα πιο επικίνδυνα προγράμματα.

Έτσι, η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες εξακολουθούν να υποτιμούν πολλές ψηφιακές απειλές. Είναι ενδιαφέρον ότι το 51% των Ευρωπαίων χρηστών έχει παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των online απειλών, αλλά μόνο το 20% πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο ψηφιακών επιθέσεων.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου