Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: «Στρατιωτικά κατάλοιπα οι στολές και οι βαθμοί στην ΕΛΑΣ»


Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει στην ΕΛ.ΑΣ. το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βαθμοί, η οργάνωση και οι στολές της Αστυνομίας χαρακτηρίζονται ως «στρατιωτικά κατάλοιπα», τα οποία πρέπει να αλλάξουν.

Ευθέως υπονοείται η κατάργηση των ΜΑΤ στο σημείο του προγράμματος με θέμα «αστυνόμευση και αστυνομοκρατία»: «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων. Το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων θα ενταχθεί στα Α.Τ. ή θα συγχωνευτεί με την ταχυκίνητη αστυνομία (…) Απαγορεύεται η χρήση μέσων που είναι επικίνδυνα για την υγεία (π.χ. χημικά, εκτοξευτήρες νερού κτλ)».

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έγινε καμία προσπάθεια κατάργησης των ΜΑΤ και των χημικών. Ακόμα και οι «Αίαντες» (εκτοξευτήρες νερού) επιστρατεύονταν στις διαδηλώσεις μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της συγκυβέρνησης.

Ένα άλλο σημείο του προγράμματος που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται στην ύπαρξη νεοναζιστικών θυλάκων εντός του Σώματος: «Άμεση διάλυση των νεοναζιστικών θυλάκων της Χρυσής Αυγής που παραμένουν στα σώματα Ασφαλείας. Έμφαση, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, στις προσπάθειες συγκρότησης νεοναζιστικών πυρήνων και της δράσης τους, στους κόλπους των Σωμάτων Ασφαλείας».

Το ξεχωριστό στοιχείο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχουν αυτού του είδους οι θύλακες. Και αυτό παρότι ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης επί εφτά μήνες δεν παρουσίασε κάποια εξάρθρωση ακροδεξιού θύλακα διαβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους ότι «παρά τις έρευνες και τις προσπάθειες δεν βρέθηκε πουθενά εντός της ΕΛ.ΑΣ. θύλακας της Χρυσής Αυγής».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου