Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Guardian: Ο άνθρωπος που θα κυβερνά αύριο την Ελλάδα


«Όποιος κι αν καταλήξει να μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου, την επίσημη κατοικία των Ελλήνων πρωθυπουργών, μετά τις εκλογές της Κυριακής, δεν θα είναι αυτός που θα κυβερνά -τουλάχιστον όχι ουσιαστικά- τη χώρα», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian για την εκλογική αναμέτρηση, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη «τιμή» ανήκει σε έναν «κοστουμαρισμένο» Ολλανδό οικονομολόγο των Βρυξελλών.

Πρόκειται για τον Maarten Verwey, ανώτατο αξιωματούχο του Yπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος εντάχθηκε στην Κομισιόν το 2011, ήταν επικεφαλής του προγράμματος στήριξης της Κύπρου και έχει αντίστοιχη θέση στην taskforce της ΕΕ για την Ελλάδα.

Οι εξουσίες του είναι άνευ προηγουμένου, αναφέρει χαρακτηριστικά η Guardian. «Και παρότι λίγοι ψηφοφόροι στους δρόμους της Αθήνας έχουν ακούσει το όνομά του, πολλοί καταλαβαίνουν ότι το πώς θα ψηφίσουν δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά το τι θα συμβεί στη συνέχεια», προσθέτει.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μάχονται για την πρωτιά στις εκλογές. Ομως, υπό τους δρακόντειους όρους του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, για ρευστό με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα ουσιαστικά «παρέδωσε στους Ευρωπαίους δανειστές τον έλεγχο για τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές».

Περίπου 120 νόμοι πρέπει να περάσουν φέτος, ενώ οι εκταμιεύσεις θα εξαρτηθούν από το πόσο ικανοποιητικές είναι οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις προόδου, τονίζει η Guardian.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου