Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η Εθνική Κυριαρχία αμφισβητείται λόγω... ανικανότητας!


Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Financial Times», δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τον κ. Τσίπρα να δεχθεί την επιτήρηση των συνόρων της χώρας από την ΕΕ, ουσιαστικά δηλαδή τον Frontex – κάτι που σύμφωνα με την άποψη ορισμένων κοινοτικών αξιωματούχων, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πρώτο βήμα για την εκχώρηση του ελέγχου και της διαχείρισης των ελληνικών συνόρων στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε ειδική αναφορά, στην επιστολή – πρόσκληση προς τους ηγέτες των «28» για τη συνάντηση της Τετάρτης, στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι «δεν είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε τα εξωτερικά μας σύνορα». Ουσιαστικά, το σχήμα που προτείνεται είναι να παραχωρήσει η Ελλάδα μεγαλύτερο έλεγχο στην επιτήρηση των συνόρων με αντάλλαγμα περισσότερη οικονομική βοήθεια.

Και να ήταν μέχρι εκεί καλά θα ήταν. Το ζήτημα συνεχίστηκε με ακόμη χειρότερες προεκτάσεις. Από την Φράου Μέρκελ, καθώς Ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Φιλανδό πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει».

Η κ. Μέρκελ, ενόψει και της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν την ηθική τους υποχρέωση και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, ενώ ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την αποκατάσταση «συντεταγμένης διαδικασίας». Και ενώ αν λάβουμε υπόψιν μας το πρώτο μέρος θα πρέπει δικαίως να εξοργισθούμε για την πιθανότητα απώλειας εθνικής κυριαρχίας, σκεπτόμενοι την πιθανότητα “συνεργασίας” με τους Τούρκους για την ασφάλεια των συνόρων μας, θα πρέπει να αρχίσουμε να πηδάμε από τα μπαλκόνια.

Και όλα αυτά γιατί; Πώς οδηγηθήκαμε σε τέτοιους διεθνείς συσχετισμούς, με τους οποίους σύμπασα η ΕΕ αναγνωρίζει επί της ουσίας την ανάγκη να μας αφαιρεθεί το δικαίωμα να φυλάττουμε τα σύνορά μας; Ας πούμε την αλήθεια. Γιατί αποδειχθήκαμε άχρηστοι στο να το κάνουμε. Ανοίξαμε διάπλατα τα σύνορά μας, θαλάσσια και ξηράς, πλημμυρίσαμε πρώτα εμείς και ακολούθως ολόκληρη η Ευρώπη λαθρομετανάστες, προκαλέσαμε την (έστω προσωρινή και σε συγκεκριμένες χώρες) αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, επιτρέψαμε σε τρομοκράτες να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και ούτω καθ' εξής. Όλα αυτά δεν έγιναν μόνον τους τελευταίους μήνες, αν και σε αυτούς κυριολεκτικά... ξεχειλώσαμε τα πάντα.

Το ίδιο δεν συνέβη και στην οικονομία μας; Ξεχειλώσαμε τα πάντα και τώρα κουμάντο κάνουν άλλοι.

Η λύση όμως δεν είναι απλά το να φωνάζουμε και να κάνουμε ό,τι μας λένε. Η λύση είναι το να καταλάβουμε τι κάναμε λάθος και να το αλλάξουμε...



Δημήτρης Παπαγεωργίου


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου