Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Τα ρομπότ απειλούν να κλέψουν τη δουλειά από 1 στους 4 εργαζόμενους


Τα ρομπότ απειλούν να μας κλέψουν τη δουλειά σύμφωνα με προβλέψεις της βρετανικής εταιρίας Boston Consulting Group, που εκτιμά ότι μέχρι το 2025 περίπου το ένα τέταρτο των εργαζομένων θα έχει αντικατασταθεί από «έξυπνο» λογισμικό, ή ρομπότ.

Επαγγέλματα όπως οι δουλειές γραφείου που ασχολούνται με δουλειές ρουτίνας, όπως η σύνταξη εκθέσεων ή υπολογιστικών φύλλων θα μπορούσαν εύκολα να αντικατασταθούν από κάποιο λογισμικό που έχει δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Μάλιστα, στην Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων ρομπότ, των οποίων η πρώτη τους αρμοδιότητα θα είναι ακριβώς αυτή, δηλαδή να κατασκευάζουν νέα ρομπότ!

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, σε εργοστάσιο που ανήκει στην τεχνολογική εταιρία Sehnzhen Evenwin Precision Technology, στην πόλη Ντονγκουάν, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία αντικατάστασης του προσωπικού αποκλειστικά με ρομπότ. Στόχος της εταιρείας είναι να μειώσει το προσωπικό των 1.800 εργαζομένων κατά 90%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας.

Στην ίδια πόλη και από τον περασμένο Σεπτέμβριο συνολικά 505 εργοστάσια έχουν επενδύσει περίπου 587 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά ρομπότ, τα οποία σταδιακά θα αντικαταστήσουν ή θα καταλάβουν τις θέσεις 30.000 εργαζομένων.

Μπορεί η ταχύτατη αυτή ανάπτυξη της τεχνολογίας να είναι κάτι συναρπαστικό και κάτι που θα διευκολύνει τη ζωή πολλών ανθρώπων, εγείρονται ωστόσο ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του ανθρώπου έπειτα από αυτό.

Σαφώς δεν υπονοούμε ότι κινδυνεύουμε από κάποια εξέγερση των μηχανών, ωστόσο αν στο κοντινό μέλλον τα ρομπότ αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού, τότε πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι. Είναι άραγε κάτι που θέλουμε να ρισκάρουμε;

Ποιες δουλειές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χαθούν στο μέλλον;

Το BBC δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του μία εφαρμογή που υπολογίζει αυτούς τους κινδύνους, για κάθε επάγγελμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο να αντικατασταθούν από ρομπότ στο άμεσο μέλλον είναι άνθρωποι που απασχολούνται για παράδειγμα στον τομέα των τηλεπωλήσεων, ή είναι τραπεζικοί υπάλληλοι σε θέσεις που δεν απαιτούν υψηλό επίπεδο κοινωνικής νοημοσύνης.

Αντίθετα, δεν κινδυνεύουν επαγγελματίες όπως κοινωνικοί λειτουργοί, νοσοκόμες ή ψυχολόγοι. Επιπλέον, επαγγέλματα που βασίζονται στις δημιουργικές και πρωτότυπες ιδέες, όπως σχεδιαστές, μηχανικοί ή καλλιτέχνες, μπορούν να είναι ήσυχοι στην προοπτική της περαιτέρω εξέλιξης των ρομπότ.

Για να δείτε πόσο κινδυνεύετε να χάσετε τη δουλειά σας από ένα ρομπότ, πατήστε ΕΔΩ.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου