Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Το εξωφρενικό σχέδιο ενός Γερμανού για μερική αποξήρανση της Μεσογείου και την εξαφάνιση της νησιωτικής Ελλάδας


Tο σχέδιο του Γερμανού αρχιτέκτονα προέβλεπε τη δημιουργία φράγματος στο Γιβραλτάρ και τον Βόσπορο που θα συνένωνε Ευρώπη και Αφρική


Η νέα ήπειρος θα είχε όνομα Ατλαντρόπα. Θα προέκυπτε από τη συνένωση της Αφρικής και της Ευρώπης. Πίσω από το εξωφρενικό σχέδιο ήταν ο γερμανός αρχιτέκτονας Herman Sörgel που έκανε τα πάντα για να προωθήσει την ιδέα του από το 1928 έως το και τον θάνατό του, το 1952.

Η ιδέα του ήταν ότι μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγάλη οικονομική κρίση του 1929, η μόνη λύση ήταν η συνένωση της Ευρώπης με την Αφρική που θα έδινε λύση σε πληθώρα προβλημάτων εκείνης της εποχής, ακόμα και στη μεταφορά του πετρελαίου. Η ιδέα του είχε συζητηθεί ακόμα και στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και προέβλεπε ένα γιγαντιαίο φράγμα στο Γιβραλτάρ που θα σταματούσε τη ροή από τον Ατλαντικό. Εκεί θα δημιουργούσαν ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που θα εκμεταλλευόταν την πίεση του ωκεανού προς τη Μεσόγειo.





Η Σικελία θα προσέγγιζε την Αφρική και θα επικοινωνούσε εύκολα με την Τυνησία με μια μεγάλη γέφυρα. Ακολούθως θα γίνονταν φράγματα στον Βόσπορο και τον Νείλο. Στο χάρτη όμως τα Ελληνικά νησιά θα εξαφανίζονταν σταδιακά και θα συνενώνονταν με την ηπειρωτική γη.

Η ιδέα για την Atlantropa δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το σχέδιο έμεινε στα συρτάρια. Επειδή στο μέλλον ίσως κάποιος τα ανασύρει, οι νησιώτες και οι φίλοι του περιβάλλοντος καλό είναι να βρίσκονται σε ετοιμότητα.


Το βίντεο του 1951 περιγράφει το σχέδιο






Δείτε το ντοκιμαντέρ για την Atlantropa






από γφ βοτανική


Πηγές: Vidal R. 2017. Atlantropa: The Colossal 1920s Plan To Dam The Mediterranean And Create A Supercontinent. IFLS, iflscienc, wikipedia, environmentandsociety ,cabinetmagazine...



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου