Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Πάπας Φραγκίσκος: Η καταστροφή του περιβάλλοντος θα καταστρέψει την ανθρωπότητα


Σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας πως υπάρχει «δικαίωμα στο περιβάλλον» για όλη την ανθρωπότητα.

Ο Πάπας απέφυγε πάλι να χρησιμοποιήσει τον όρο «κλιματική αλλαγή», όμως ξεκαθάρισε τη στάση του τοποθετώντας το θέμα στην κορυφή της ομιλίας του, ασκώντας άμεση πίεση στα Ηνωμένα Έθνη εν όψει της συνόδου κορυφής του Παρισιού τον Δεκέμβριο.

Ο ποντίφικας επικεντρώθηκε επίσης στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη, συνδέοντας τις διακρίσεις και τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Στην ομιλία του ο πάπας έκανε λόγο τις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία. «Ο άνθρωπος, παρά όλα τα αξιόλογα δώρα του, κατέχει ένα σώμα που διαμορφώνεται από φυσικά, χημικά και βιολογικά στοιχεία, και μπορεί μόνο να επιβιώσει και να αναπτυχθεί εάν το οικολογικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό», δήλωσε.

Ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επικριθεί τόσο ως μετριοπαθής για την κλιματική αλλαγή όσο και για την πολιτικοποίηση του θέματος, η θέση του μπροστά στον ΟΗΕ ήταν ισχυρή, με έμφαση στους φτωχούς και μη προνομιούχους, όπως συνηθίζει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του.

«Οι φτωχότεροι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από τέτοιου είδους αδικήματα, για τρεις σοβαρούς λόγους: περιθωριοποιούνται από την κοινωνία, αναγκάζονται να ζουν από αυτά που απορρίπτονται, και υποφέρουν άδικα από την κατάχρηση του περιβάλλοντος. Είναι μέρος της σημερινής διαδεδομένης κουλτούρας των αποβλήτων», δήλωσε.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου