Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Εξωγήινα αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα μπορεί να μας παρατηρούν


Εάν είστε ένας φανατικός αναγνώστης επιστημονικής φαντασίας, τότε τότε σίγουρα έχετε διαβάσει το βιβλίο ή έχετε δει την ταινία του "2001: Οδύσσεια του Διαστήματος".

Θα γνωρίζετε ότι η ανακάλυψη ενός εξωγήινου μυστηριώδους μαύρου μονόλιθου θαμμένου κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια είναι η αρχή μιας μεγάλης περιπέτειας του διαστήματος. Η ανακάλυψη των εξωγήινων τεχνουργημάτων στην κοσμική γειτονιά μας θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
     


"2001: Οδύσσεια του Διαστήματος"

Xenoarchaeology, είναι ένα ευρύ πεδίο της υποθετικής επιστήμης  (υποθετική μορφή της αρχαιολογίας που υπάρχει κυρίως σε έργα επιστημονικής φαντασίας) που αφορά την μελέτη των λειψάνων των εξωγήινων πολιτισμών. Στην επιστημονική φαντασία, η xenoarchaeology ασκείται σε μακρινούς πλανήτες, μελετώντας εξωγήινους πολιτισμούς όπως κάποιος μελετά τους αρχαίους πολιτισμούς εδώ στον πλανήτη μας.

Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη "Ξένος", που σημαίνει "ξένος, αλλοδαπός", και την αρχαιολογία "μελέτη των αρχαίων".

Στη Σελήνη η ανθρωπότητα έχει ήδη καταχωρίσει τα απομεινάρια της αποστολής Απόλλων 11 στην λεγόμενη Θάλασσα της Ηρεμίας, ως "Ιστορικό Δυναμικό."

«Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε τη σημασία αυτών των τόπων για την ανθρωπότητα», λέει η Μπεθ O'Leary, ανθρωπολόγος στο New Mexico State University και  συν-ιδρυτής της Σεληνιακής Legacy Project.

Η O'Leary και οι συνάδελφοί της έχουν φτιάξει ένα χάρτη με τα αντικείμενα που έχουν αφεθεί στον χώρο προσεδάφισης, καθώς και μια ολοκληρωμένη λίστα με τα υπολείμματα του Αpollo.

Οι αρχαιολόγοι όμως ανησυχούν μήπως οι μελλοντικές αποστολές, ή, ενδεχομένως, oi τουρίστες της Σελήνης, ότι θα μπορούσαν να λεηλατήσουν και να καταστρέψουν αυτόν τον ιερό χώρο της ιστορίας της Γης.

"Μπορείτε να φανταστείτε κάποιον που οδηγεί ένα καρτ πάνω από το πρώτο αποτύπωμα του Neil Armstrong;», προειδοποιεί ο Peter Capelotti, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο Penn State στο Abington,  της Πενσυλβάνια.

Τα αντικείμενα των επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη και τον Άρη είναι επείγουσα ανάγκη να τεθούν κάτω από επίσημη προστασία, λέει ο Capelotti, "Διαφορετικά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δούμε κάποια μέρα τα κομμάτια του Apollo 11 να είναι εισηγμένα προς πώληση στο eBay.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει επίσης, να μην αποκλειστεί και η πιθανότητα εξωγήϊνα εκθέματα να υπάρχουν κοντά στον πλανήτη μας και μάλιστα μερικές εξωγήϊνες συσκευές μπορεί και να μας παρατηρούν ακόμη. Ένας από τους λόγους που δεν έχουμε βρει τέτοια αντικείμενα ακόμη, είναι γιατί δεν έχουμε ψάξει σε όλους τους χώρους, λένε οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Penn State.

"Η απεραντοσύνη του διαστήματος, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες αναζητήσεις μας μέχρι σήμερα, σημαίνει ότι οποιοιδήποτε απομακρυσμένοι μη επανδρωμένοι διερευνητικοί ανιχνευτές εξωγήινης προέλευσης πιθανότατα θα περάσουν απαρατήρητοι», δήλωσε ο Jacob Haqq-Misra, του Rock Ethics Institute, και ο Ravi Kumar Kopparapu του Earth and Environmental Systems Institute.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε βρει κανένα μη επίγειο αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα. Το παράδοξο του Fermi, που αρχικά διατυπώθηκε από τον Enrico Fermi, ρωτά , αν η ευφυής ζωή είναι κοινή, γιατί δεν υπάρχουν άλλοι τεχνολογικοί πολιτισμοί που να έχουν παρατηρηθεί.

Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό θα μπορούσαν να είναι ότι η ζωή είναι σπάνια, οι ευφυείς πολιτισμοί αναπόφευκτα  καταστρέφουν τον εαυτό τους, ευφυή όντα δεν έχουν έρθει ακόμη εδώ ή βρίσκονται εδώ, αλλά δεν αποκαλύπτουν τους εαυτούς τους. Ακόμη και χωρίς πραγματική επαφή, όπως και εμείς, άλλοι πολιτισμοί θα μπορούσε να είχαν στείλει μη επανδρωμένους ανιχνευτές για να κρυφοκοιτάξουν με την ησυχία τους τον πολιτισμό μας.

Αυτοί οι ανιχνευτές, όπως οι δικοί μας, θα είναι μικροί και μπορεί να κρύβονται σε διάφορα σημεία. Στη ζώνη των αστεροειδών, θα μπορούσαν πιθανότατα να περάσουν απαρατήρητοι, ειδικά αν αυτά τα μη επίγεια αντικείμενα είναι μόνο 3 έως 33 πόδια σε μέγεθος και ζυγίζουν λίγο περισσότερο από έναν τόνο.

"Εξωγήινα αντικείμενα μπορεί να υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα χωρίς να το γνωρίζουμε, μόνο και μόνο επειδή δεν τα έχουμε ακόμη επαρκώς αναζητήσει", δήλωσαν οι  Haqq-Misra και Kopparapu.

"Λίγες, μπορεί και καμμιά από τις απόπειρες εντοπισμού θα είναι ικανές να ανιχνεύσουν έναν ανιχνευτή 1 έως 10 μέτρων (3 έως 33 πόδια)".

Οι Haqq-Misra και Kopparapu χρησιμοποιούν μια πιθανολογική μέθοδο για να καθορίσουν εάν έχουμε πλησιάσει αρκετά οπουδήποτε στο ηλιακό μας σύστημα ώστε αυτό ρητά να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μη-επίγεια αντικείμενα.

Η ανάλυση βασίζεται στην απάντηση της ερώτησης: Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι θα έπρεπε να έχουμε ήδη διαπιστώσει εάν τυχόν υπάρχουν μη-επίγεια αντικείμενα που κρύβονται στο ηλιακό μας σύστημα;


Βλέπουν το ηλιακό σύστημα ως ένα καθορισμένο όγκο και υπολογίζουν τα ποσοστά του εν λόγω όγκου που θα πρέπει να αναζητηθεί ενδελεχώς, χρησιμοποιώντας μια  δυνατότητα ανακάλυψης αρκετά μικρή για να ανιχνεύσει αυτούς τους ανιχνευτές, υποθέτοντας ότι οι ανιχνευτές δεν είναι συνειδητά καμουφλαρισμένοι. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι περισσότερες αναζητήσεις μέχρι σήμερα δεν ήταν αρκετά εξονυχιστικές για να εντοπισθούν τέτοιοι μικροί ανιχνευτές ή να αποκλεισθούν εντελώς ότι υπάρχουν έξω,  οπουδήποτε.

Αφού έλαβε υπόψη την ποικιλία των πιθανών τάσεων, όπως ότι «το σύμπαν σφύζει από ζωή» ή «η ζωή είναι σπάνια," η ομάδα ανέπτυξε μια εξίσωση που μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα τμήμα του όγκου του ηλιακού συστήματος και να καθορίσει εάν έχει γίνει επαρκήςαναζήτηση για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν μη-επίγεια αντικείμενα μέσα σε αυτή τη περιοχή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μέχρι τώρα, είναι δύσκολο να πούμε ότι δεν υπάρχουν μη-επίγεια αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα.

"Η επιφάνεια της Γης είναι ένα από τα λίγα μέρη στο ηλιακό σύστημα που έχει εξεταστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μια χωρική ανάλυση μικρότερη από 3 πόδια," δήλωσαν οι Haqq-Misra και Kopparapu.

Αλλά ακόμη και τώρα που οι άνθρωποι έχουν εξαπλωθεί σε όλη την στερεά επιφάνεια της Γης, εξακολουθούν να υπάρχουν σπήλαια, ζούγκλες και έρημοι, καθώς και τα βάθη του ωκεανού και των περιοχών κάτω από την επιφάνεια που δεν έχουν εξερευνηθεί. Ακόμη και με αυτό το γεγονός, η Γη  έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι δεν υπάρχουν εξωγήϊνα αντικείμενα.

Η Σελήνη και ο Άρης έχουν ερευνηθεί σε μικρό βαθμό. Ένα τρέχον πρόγραμμα χαρτογράφησης, το Lunar Reconnaissance Orbiter, είναι, κοιτάζοντας το φεγγάρι σε μια ανάλυση περίπου 20 ιντσών,  να μπορεί τελικά να είναι σε θέση να καθοριστεί αν υπάρχουν ή όχι μη-επίγεια αντικείμενα στο φεγγάρι. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι χάρτες της επιφάνειας μπορεί να μην είναι αρκετοί για να γίνει διάκριση ανάμεσα σε ένα διαστημόπλοιο και ένα βράχο.


Η επιφάνεια του Άρη εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον ανεξερεύνητη και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πιθανότητα να μην υπάρχουν μη επίγεια αντικείμενα είναι χαμηλή. Ομοίως, τοποθεσίες, όπως τα σημεία Λαγκράνζ  Γης-Σελήνης*, η ζώνη των αστεροειδών και η ζώνη Kuiper θα μπορούσαν επίσης να είναι καταφύγιο ανιχνευτών στο ηλιακό σύστημα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του όγκου του ηλιακού μας συστήματος είναι αντικείμενο έρευνας.


*( Lagrangian points: Τα σημεία 'Λαγκράνζ είναι σημεία μεταξύ δύο ουράνιων σωμάτων όπου διατηρείται βαρυτική ισορροπία. Αν σε ένα από αυτά τα σημεία τοποθετηθεί ένας δορυφόρος, θα δέχεται συνολική βαρυτική δύναμη μηδέν, αν συνυπολογιστεί βέβαια και η φυγόκεντρος δύναμη. Την ύπαρξη των σημείων αυτών είχε προβλέψει ο Ιταλός μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ζοζέφ Λουί Λαγκράνζ, από το 1772. Υπάρχουν πέντε τέτοια σημεία ισορροπίας (L1 έως L5) για ένα σύστημα δύο ουράνιων σωμάτων)


«Αναζητήσεις μέχρι σήμερα του ηλιακού συστήματος είναι αρκετά ελλιπείς ώστε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι εξωγήϊνα αντικείμενα υπάρχουν και μπορούν ακόμα και να μας παρατηρούν," δήλωσε ο Haqq-Misra.

Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι «η πληρότητα της αναζήτησής μας για μη επίγεια αντικείμενα αναπόφευκτα θα αυξηθεί καθώς συνεχίζουμε να εξερευνούμε τη Σελήνη, τον Άρη και άλλες κοντινές περιοχές του διαστήματος."

Ακριβώς επειδή δεν έχουμε βρει ακόμα κανένα εξωγήϊνο αντικείμενο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Ένας τέτοιος ανιχνευτής θα μπορούσε να βρίσκεται ακόμη και σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας και να παρακολουθεί ό, τι συμβαίνει εδώ χωρίς να έχουμε γνώση για την ύπαρξή του. Για να μην αναφέρουμε την πιθανότητα ότι ένα εξωγήϊνο μήνυμα μπορεί να εμφυτευθεί στο DNA σας. Η εξωγήινη τεχνολογία μπορεί να είναι τόσο προηγμένη, ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμη από εμάς, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Πρέπει να συνεχιστεί η αναζήτηση. (Πληρ. messagetoeagle )





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου