Η έλλειψη τροφίμων λόγω κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσει σε 500.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο έως το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Οι ερευνητές υπολόγισαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ενηλίκων σε 155 χώρες σε όλο τον κόσμο, αν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μειωθούν. Η ομάδα του καθηγητή Μάρκο Σπρίνγκμαν προχώρησε επίσης στην προσομοίωση σεναρίων όπου λαμβάνονται δράσεις σε διάφορους βαθμούς.
Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι η σταθεροποίηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να μειώσει τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων μεταξύ 29% και 71%, ανάλογα με το βαθμό και τη σοβαρότητα των μέτρων που θα ληφθούν.
Προηγούμενες έρευνες εξέτασαν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια τροφίμων, αλλά η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στις αλλαγές της γεωργικής παραγωγής που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον Σπρίνγκμαν, τα ευρήματα έδειξαν ότι η παραμικρή αλλαγή στη διαθεσιμότητα τροφίμων ανά άτομο μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη σύνθεση και το ενεργειακό περιεχόμενο της διατροφής. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για την υγεία.
Παρά την προβλεπόμενη αύξηση της διαθεσιμότητας των τροφίμων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να μειώσει αυτή την αύξηση κατά περίπου ένα τρίτο ως το 2050. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση κατά 3% ή 99kcal στη μέση διαθεσιμότητα τροφίμων ανά άτομο.
Το υπολογιστικό μοντέλο έδειξε επίσης ότι μια ελάχιστη μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 30.000 θανάτους λόγω αυξημένων οφελών για την υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παράλληλα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα μειωθεί κατά 4%, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η προβλεπόμενη μείωση φρούτων και λαχανικών θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα κράτη χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στο Δυτικό Ειρηνικό και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και τα κράτη υψηλού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο.
Η προβλεπόμενη μείωση της διαθεσιμότητας τροφίμων θα μειώσει τους θανάτους που σχετίζονται με την παχυσαρκία κατά 260.000. Δυστυχώς, ο αριθμός αυτός θα αντισταθμιστεί από 266.000 επιπλέον θανάτους που θα προκύψουν λόγω υποσιτισμού που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.
Τα ανησυχητικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ώστε να περιοριστούν οι προβλεπόμενες επιπτώσεις στην υγεία λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καταλήγει η έρευνα.
Η Ελλάδα θα επηρεαστεί περισσότερο από κάθε χώρα στην Ευρώπη
Από τις 155 χώρες που εξέτασε η έρευνα, μόνο η Κίνα και το Βιετνάμ θα επηρεαστούν περισσότερο από την Ελλάδα σε όλο τον πλανήτη. Συγκεκριμένα, περίπου 124 Έλληνες ανά εκατομμύριο πληθυσμού θα πεθαίνουν ως το 2050 λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας τροφίμων από την κλιματική αλλαγή. Σε απόλυτους αριθμούς, οι 1.160 θάνατοι τοποθετούν την Ελλάδα στην 36η θέση της σχετικής λίστας.
Ωστόσο η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, που βρίσκεται στην έβδομη και δωδέκατη θέση των δύο λιστών, αντίστοιχα, θα σημειώσουν περισσότερους θανάτους από τη Συρία το 2050, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και κατά κεφαλήν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλαπλές έρευνες αναφέρουν την κλιματική αλλαγή ως τον παράγοντα που οδήγησε στον εκτοπισμό πληθυσμών και στη συνέχεια στον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Οι καλλιέργειες στην περιοχή της Μεσογείου γενικά θα πληγούν σοβαρά από την κλιματική αλλαγή, όμως και οι μη μεσογειακές χώρες θα υποφέρουν επίσης, καθώς εισάγουν τρόφιμα από τις μεσογειακές χώρες και άλλες κλιματικά ευάλωτες περιοχές.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου