Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Δολοφόνησαν φύλακα πυρηνικής εγκατάστασης, πήραν το πάσο του


Νέα ανησυχία έχει προκληθεί στο Βέλγιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Derniere Heure, καθώς δολοφονήθηκε φύλακας πυρηνικής εγκατάστασης της χώρας και εκλάπη το πάσο του.

Πρόκειται για άνδρα ο οποίος εργαζόταν στην υπηρεσία ασφαλείας πυρηνικής εγκατάστασης στο Σαρλερουά, που απέχει περίπου 50 χλμ. από τις Βρυξέλλες. Νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, δύο ημέρες μετά από το τρομοκρατικό «χτύπημα» στη βελγική πρωτεύουσα, ο άνδρας δολοφονήθηκε την ώρα που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκλάπη και το πάσο ασφαλείας του, κάτι που προκάλεσε ανησυχία στις αρχές, λόγω της πρόσβασης που δίνει αυτό στην πυρηνική εγκατάσταση. Οι αρχές αμέσως ακύρωσαν αυτό το πάσο, αναφέρει η εφημερίδα. Οι αρχές όμως διέψευσαν την κλοπή του πάσου.

Η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει πληροφορίες, την Πέμπτη, ότι οι αδελφοί Καλίντ και Ιμπραχί Ελ Μπακράουι- δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας που έπληξαν τις Βρυξέλλες- σχεδίαζαν επιθέσεις σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο και ότι η σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ- μακελάρη του Παρισιού- επιτάχυνε τα πλάνα των τρομοκρατών.

Τα δύο αδέρφια, έγραψε η εφημερίδα, είχαν τοποθετήσει κρυφή κάμερα μπροστά από το σπίτι του διευθυντή του πυρηνικού ερευνητικού προγράμματος του Βελγίου. Υλικό με δεκάδες ώρες από τις κινήσεις του κατασχέθηκε σε έφοδο της αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα ενός άλλου υπόπτου που ανήκει στον ίδιο τρομοκρατικό πυρήνα, του Μοχάμεντ Μπακαλί.

Προφανής στόχος των τρομοκρατών ήταν να απαγάγουν τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος και να πάρουν στα χέρια τους ραδιενεργό υλικό. Η παρακολούθησή του έγινε πέρυσι, σύμφωνα με την Telegraph και ανακαλύφθηκε μόνο πρόσφατα.

Ομως, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μόλις στις 4 Μαρτίου- δύο εβδομάδες μετά από τον εντοπισμό αυτού του υλικού, τοποθετήθηκαν στρατιώτες στη φύλαξη των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Παρά την αποκάλυψη για την παρακολούθηση, ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Ζαν Ζαμπόν, αρχικά είχε απορρίψει την πρόταση για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. «Τίποτα δεν υποδεικνύει συγκεκριμένη απειλή σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Για αυτό δεν προγραμματίζουμε την όποια στρατιωτική υποστήριξη», είχε δηλώσει.

Μετά από λίγο όμως η βελγική κυβέρνηση άλλαξε στάση και στις 4 Μαρτίου τοποθέτησε 140 στρατιώτες σε πέντε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Λίγες ώρες μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν.

Τα μέτρα ασφαλείας αύξησε και η Γαλλία στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, σύμφωνα με πηγή της Telegraph, από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι εκεί ελέγχονται για ισλαμιστικές σχέσεις και κάποιων εξ αυτών ανακλήθηκε το πάσο ασφαλείας.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου