Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ζωντανεύει το Jurrasic Park; Βρέθηκε έγκυος T-Rex που ίσως φέρει DNA


Νέο εύρημα δεινοσαύρου ενδέχεται να δώσει στους επιστήμονες πιο.. σαφές δείγμα DNA, ενώ αποτελεί μοναδική πηγή πληροφόρησης για την εξέλιξη των ωοτόκων ειδών


Τα απομεινάρια ενός θηλυκού Τυραννόσαυρου Ρεξ ενώ κυοφορούσε, ενδέχεται να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τόσο σε ότι αφορά στην εξέλιξη των ωοτόκων, όσο όμως και στις διαφορές σχετικά με το φύλο στους δεινόσαυρους. Πέραν όμως των πολύτιμων πληροφοριών, οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα μπορέσουν να συλλέξουν DNA, στο απολίθωμα της ιουρασικής περιόδου.






"Έχουμε ενδείξεις πως κομμάτια DNA ενδέχεται να έχουν διατηρηθεί στο απολίθωμα, γεγονός όμως που μένει να εξετασθεί περαιτέρω" σημειώνει η Λίντσεϊ Ζαννό, επικεφαλής του Εργαστηρίου Παλαιοντολογικής Έρευνας στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Βόρειας Καρολίνα.

Ο T-Rex που βρέθηκε στη Μοντάνα, εκτιμάται στα 68 εκατ. χρόνια και έφερε μυελώδες οστό που υποδεικνύει πως το ζώο κυοφορούσε. Το οστό αυτό απαντάται μόνο σε θηλυκούς δεινόσαυρους, την περίοδο πριν και λίγο μετά την ωοτοκία. " Πρόκειται για ειδικό ιστό, που αναπτύσσεται προκειμένου να παρέχει εύκολα προσβάσιμη "αποθήκη" ασβεστίου" πριν την ωοτοκία" επισημείανι η Ζαννό.

"Η ανάλυση (του οστού αυτού) μας επιτρέπει να καθορίσουμε το φύλο του δεινόσαυρου και μας δίνει ένα παραθυράκι στην εξέλιξη της ωοτοκίας στα πτηνά σήμερα" αναφέρει άλλη παλαιοντολόγος που εντόπισε το απολίθωμα. Αν όλα όσα μάθαμε από τις ταινίες του Σπίλμπεργκ μπορούσαν να έχουν κάποια δόση, τότε αυτός ο T-Rex και το DNA που εντοπίστηκε θα μπορούσε να αποτελεί την αρχή για την... αναπαραγωγή δεινοσαύρων; Μάλλον, το εν λόγω ζήτημα παραμένει ακόμη στα όρια της επιστημονικής φαντασίας.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου