Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

Το «Stratfor» προβλέπει πόλεμο ΗΠΑ κατά της Ιαπωνίας και σύγκρουση με Ρωσία


Ο  Τζορτζ Φρίντμαν  ιδρυτής της ομάδας ανάλυσης «Stratfor», σε συνέντευξή του στο ‘Business Insider’ είπε για το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη, καθώς και την προβλεπόμενη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραματικά, λόγω των θεμελιωδών αντιφάσεων στο υπάρχον σύστημα των διεθνών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, η μακρά απουσία πολέμων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών δεν εγγυάται ότι δεν μπορούν να φουντώνουν και πάλι, σύμφωνα με το ‘Lenta’.ru.

"Από το 1815 - 1871 στην Ευρώπη δεν υπήρξε κάποιος  σημαντικός πόλεμος,  μεταξύ των κρατών – είπε ο Φρίντμαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μετασχηματισμός των διεθνών σχέσεων στη σύγχρονη εποχή, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ένα μεγάλο πόλεμο.

"Δεν υπήρξε ούτε ένας αιώνας, κατά τον οποίο δεν έχει γίνει κάποιος σημαντικό πόλεμος – που να συγκλονίσει  ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων.

Είστε έτοιμοι να στοιχηματίσετε ότι ένας τέτοιος πόλεμος δεν θα μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον αιώνα;  Θα το κερδίσω  το στοίχημα», δήλωσε ο Φρίντμαν, υπενθυμίζοντας  τον πόλεμο των επτά ετών» του 18ου  αιώνα, τους  Ναπολεόντειους πολέμους  του 19ου  και  τους παγκόσμιους πολέμους του 20ου  αιώνα.

Ο αναλυτής πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι δύο πρώτοι ενδεχομένως να προέλθουν από την Πολωνία και την Τουρκία με πιθανές συγκρούσεις τους με τη Ρωσία.

Στον Ειρηνικό ο Φρίντμαν πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα  ναυτικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος δεν προέρχεται από τη διαδικασία της ανάπτυξης των διαφόρων χωρών, αλλά της αστάθειας που παρουσιάζεται για τη δημιουργία νέας κατάστασης στον κόσμο.

Η «Stratfor» είναι μια ιδιωτική υπηρεσία πληροφοριών-αναλύσεων, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες  από το 1996.

Ο ιδρυτής και ο μόνιμος επικεφαλής της εταιρείας είναι ο Τζορτζ Φρίντμαν. Η εταιρεία δημοσιεύει τακτικά διάφορες προβλέψεις που καταρτίζονται με βάση τις δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, καθώς και πληροφορίες από δικές της πηγές.

Ταυτόχρονα, η ποιότητα της εργασίας Stratfor τακτικά επικρίνεται.
Ειδικότερα, σε αυτήν την τοποθέτηση, είπε ότι υπήρξε έλλειψη σημαντικών πολέμων στην Ευρώπη  από το 1815 έως το 1871.

Ο Τζορτζ Φριντμαν  έκανε, ωστόσο,  ένα σημαντικό σφάλμα, ξέχασε στις μεγάλες συγκρούσεις να συμπεριλάβει και τον Κριμαϊκό πόλεμο του 1853-1856, τον δανο-πρωσικό πόλεμο του 1848-1850 και 1864, τον Αυστρο-πρωσικό πόλεμο του 1866, και άλλους, σημειώνει το Lenta.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου