Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Νέο ίχνος του Πλανήτη-Χ

Ίσως τελικά ο Πλανήτης-Χ να μην είναι απλά μια... εμμονή κάποιων αστρονόμων αλλά να υπάρχει πράγματι κάπου στα σκοτεινά βάθη του ηλιακού μας συστήματος   

Εντοπίστηκε ένα διαστημικό σώμα που ίσως σχετίζεται με τον «αόρατο» πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος



Αμερικανός αστρονόμος υποστηρίζει ότι εντόπισε ένα σημαντικό στοιχείο που αποδεικνύει την ύπαρξη ενός άγνωστου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα.


Ο πλανήτης και η νέα ανακάλυψη

Από τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε ανακαλύφθηκε ο πλανήτης Ποσειδώνας ύστερα από την επιτυχημένη θεωρητική πρόβλεψη των Λεβεριέ και Ανταμς, πολλοί αστρονόμοι υπέθεσαν την ύπαρξη ενός ακόμη πλανήτη πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Ο μεγάλος ερασιτέχνης αστρονόμος Πέρσιβαλ Λόουελ, μάλιστα, είχε δώσει στον άγνωστο αυτόν πλανήτη το όνομα Πλανήτης-Χ, από το όνομα του αγνώστου στις αλγεβρικές εξισώσεις.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί τέτοιος πλανήτης αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος κάποια διαστημικά σώματα η τροχιά των οποίων χαρακτηρίζεται ως «παράξενη» και δεν συμβαδίζει με τα συμβατικά μοντέλα κίνησης που θα έπρεπε να έχουν. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι κάποια από αυτά τα αντικείμενα σχετίζονται ή καλύτερα αλληλεπιδρούν με τον Πλανήτη-Χ για αυτό και έχουν αυτή την... συμπεριφορά.

Ενας από τους θιασώτες της ύπαρξης του Πλανήτη-Χ είναι ο Μάικ Μπράουν, αστρονόμος του Πανεπιστημίου Caltech στις ΗΠΑ. Ο Μπράουν πριν από δύο μήνες είχε παρουσιάσει κάποια στοιχεία που ενίσχυαν σύμφωνα με τον ίδιο την πιθανότητα ύπαρξης ενός ακόμη πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Μπράουν ανακοίνωσε πριν από λίγα 24ωρα ότι εντόπισε ένα ακόμη διαστημικό σώμα η συμπεριφορά του οποίου αποτελεί μια ακόμη ένδειξη, αν όχι απόδειξη σύμφωνα με τον ίδιο, για την ύπαρξη του μυστηριώδους πλανήτη. Ο Μπράουν εντόπισε ένα μεγάλο διαστημικό βράχο στη Ζώνη Κάιπερ η τροχιά του οποίου είναι εκκεντρική και δικαιολογείται όπως εκτιμά ο επιστήμονας μόνο από την παρουσία ενός πλανήτη κοντά σε αυτό το σώμα. Ο Μπράουν έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και κάποια γραφήματα που όπως υποστηρίζει δικαιολογούν την εκτίμηση του ότι το σώμα αυτό αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης του Πλάνήτη-Χ.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου