Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

«Κολλημένοι» με το κινητό


Η ανεξέλεγκτη παρόρμηση κρύβεται πίσω από την αδυναμία να πάρουμε τα μάτια μας από τις συσκευές, αποκαλύπτουν αμερικανοί ψυχολόγοι

Διανύουμε την εποχή όπου το να «τσεκάρει» κανείς το κινητό του ενώ συναντά, συνομιλεί ή τρώει με τον φίλο, τον γνωστό, ή ακόμη και τον άγνωστο, αποτελεί μια απόλυτα φυσιολογική κίνηση - ή τουλάχιστον για τους περισσότερους. Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι τα άτομα που δεν μπορούν να αποχωριστούν τις συσκευές τους ούτε για μερικά λεπτά τείνουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ως προς τη διαχείριση των παρορμητικών συμπεριφορών τους.

Στο πλαίσιο της μελέτης των ψυχολόγων του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τεμπλ, φάνηκε ότι τα άτομα που ασχολούνται διαρκώς με το smartphone τους εμφανίζουν έντονη ανυπομονησία και αναζητούν στιγμιαία αναγνώριση και επιβράβευση, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν για μεγαλύτερα ανταλλάγματα. Η εν λόγω συμπεριφορά, κατά τους ερευνητές, υποδηλώνει επίσης ότι τα μελλοντικά ανταλλάγματα στα άτομα αυτά φαντάζουν μικρότερης αξίας, ακόμη και αν είναι μεγαλύτερα από τα στιγμιαία ανταλλάγματα του παρόντος.

«Οι συνήθειες που σχετίζονται με την τεχνολογία, όπως π.χ. η συχνότητα με την οποία τσεκάρει κανείς το κινητό του, φαίνεται ότι έχουν παρορμητικό υπόβαθρο» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης που παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «Psychonomic Bulletin and Review», δρ Χένρι Γουίλμερ. 



Με τα μάτια στη συσκευή

Στις δοκιμές των ειδικών έλαβαν μέρος συνολικά 91 φοιτητές οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την καθημερινή χρήση του κινητού τους τηλεφώνου, ενώ επιπλέον υποβλήθηκαν σε μια σειρά από γνωστικά τεστ. Στη συνέχεια, έλαβαν μέρος σε δοκιμασίες κατά τις οποίες οι ειδικοί τούς προσέφεραν την υποθετική δυνατότητα να λαμβάνουν στιγμιαία ένα ποσό, το οποίο όσο περίμεναν μεγάλωνε.

Φάνηκε, λοιπόν, ότι όσοι τσέκαραν το smartphone τους συχνά και έμπαιναν διαρκώς στα social media έτειναν να λαμβάνουν τη στιγμιαία προσφορά των μικροποσών, καθώς δεν έδειχναν την απαιτούμενη υπομονή για τα μεγαλύτερα ποσά. Τα άτομα αυτά, όπως φάνηκε βάσει των αποτελεσμάτων των τεστ, ήταν εκείνα που συγκέντρωναν το υψηλότερο σκορ, υπογραμμίζοντας τις παρορμητικές συμπεριφορές τους.



Επέκταση του εαυτού μας το smartphone

Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Τζέισον Τσέιν, αναφέρει ότι ο διαρκής έλεγχος της συσκευής προέρχεται από μια ανεξέλεγκτη παρόρμηση. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν άτομα «κολλημένα» με τις συσκευές τους σε επίπεδο εθισμού, με αποτέλεσμα το κινητό τους να παρεμβαίνει στη ζωή τους.

Κάποια άτομα μάλιστα παραδέχονται ότι στέλνουν εκατοντάδες γραπτά μηνύματα την ημέρα ή ξοδεύουν ατελείωτες ώρες καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά τους ειδικούς, πάντως, ο μέσος χρήστης ελέγχει τη συσκευή του περί τις 85 φορές την ημέρα, ενώ για τη χρήση εφαρμογών και για το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο αφιερώνει έως πέντε ώρες σε καθημερινή βάση.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου