Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ο Μουζάλας πάντα έλεγε τα Σκόπια «Μακεδονία»


«Γκάφα» ή η πάγια θέση του υπουργού;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποπίπτει σε αυτό το ολίσθημα - Δείτε το βίντεο - Υπέβαλε παραίτηση και... πήρε το αεροπλάνο για Βρυξέλλες
Μετρώντας ώρες για την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής και με το προσφυγικό να έχει αφήσει τα απόνερά του και στα εθνικά ζητήματα, το χθεσινό λεκτικό ατόπημα του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα επιβάρυνε το ήδη βαρύ κλίμα.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το γεγονός ότι ανέφερε την ΠΓΔΜ σαν «Μακεδονία», ο ίδιος έσπευσε να ζητήσει συγνώμη όχι μία, αλλά δύο φορές. Εκτός από τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ που ζήτησαν την παραίτησή του, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, κάνοντας λόγο για «υπερβολικές αντιδράσεις για κάτι που έγινε εν τη ρύμη του λόγου».

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους κύκλους των ΜΚΟ, από τους οποίους προέρχεται ο κύριος Μουζάλας, συχνά εκφράζονται ειρωνικά για το ζήτημα της ονομασίας, υποστηρίζοντας «ότι πρόκειται για μία προ πολλού χαμένη υπόθεση».

Πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη, άλλωστε, έχουν στο παρελθόν χαρακτηρίσει εξωφρενική τη διαμάχη για το όνομα.





Αξίζει να θυμίσουμε ότι μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι «η Ελλάδα έχει ηττηθεί σε ό,τι αφορά το θέμα», προσθέτοντας ότι «αποκαλώ την Μακεδονία με το όνομά της: Μακεδονία, όπως ο υπόλοιπος κόσμος».

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία περιόρισε, τουλάχιστον δημόσια, αυτές τις απόψεις. Ο θεσμικός ρόλος του Μουζάλα επιβάλει την υποβάθμιση του περιστατικού αυτού σε ατυχή στιγμή και τίποτα περισσότερο. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο Γιάννης Μουζάλας, πριν γίνει υπουργός, αποκαλούσε επίσης το γειτονικό κράτος «Μακεδονία». Απ’ ότι μαθαίνουμε το αποκαλεί ακόμα έτσι στον στενό κύκλο του. Κεκτημένης ταχύτητας το ανέφερε έτσι και δημοσίως με τα γνωστά αποτελέσματα…

Ο υπουργός μάλιστα τον Οκτώβριο του 2015,  μιλώντας στον Real FM για το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων από Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί κανείς να αφαιρέσει από τη "Μακεδονία" τη δυνατότητα, από τη "Μακεδονία"... συγχωρέστε με, γιατί χθες όλο αυτές τις λέξεις ακούγαμε».

Την ίδια ώρα παρά το σάλο και την ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εκτελεί κανονικά το σημερινό πρόγραμμά.

Αν και στην Αθήνα οι πληροφορίες ότι έχει υποβάλλει την παραίτησή του φουντώνουν, ο ίδιος βρίσκεται ήδη εν πτήσει προς Βρυξέλλες, ενώ για το απόγευμα ισχύει κανονικά η προγραμματισμένη ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου