Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Συρία: Προς Κουρδικό κράτος με αμερικανική υποστήριξη;


Πόσο μακριά βρισκόμαστε από την ίδρυση ενός Κουρδικού Κράτους; Ο πόλεμος στη Συρίας ίσως να έχει ως αποτέλεσμα την ίδρυσή του, με αμερικανική υποστήριξη, λένε παρατηρητές.

Εάν κάποιος επικεντρώσει την προσοχή του πάνω στον χάρτη τις περιοχές που βομβαρδίζουν οι Τούρκοι στην Συρία, θα καταλάβει ότι ο στόχος είναι η αποτροπή της κατάκτησης εδαφών από τους Κούρδους της Συρίας, που ενδέχεται να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου Κουρδιστάν.

Ήδη στο Ιράκ το αυτόνομο Κουρδιστάν υπάρχει πάνω από μια δεκαετία, στην Τουρκία έχουν ξαναρχίσει οι σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις στις κουρδικές περιοχές και συχνά οδηγούν σε μεγάλα πλήγματα τον τουρκικό στρατό, ενώ για να συμπληρωθεί το παζλ, απομένει η λωρίδα των Κούρδων κάτω από τη νότια Τουρκία, στην περιοχή που βρίσκεται πάνω από το Χαλέπι.

Αυτό ακριβώς είναι ο τουρκικός εφιάλτης. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα ‘Ισβέστια’ επίκειται η δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Κουρδιστάν, με το πρόσχημα του αγώνα κατά του ‘ισλαμικού κράτους’, αποτελούν ένα στάδιο προετοιμασίας για την ίδρυση ενός κουρδικού κράτους.

Ο Ρώσος διπλωμάτης Βιτσλάβ Ματόζοφ διατύπωσε τη θέση, στη ρωσική εφημερίδα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν μόνο την έμφαση για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής ομάδας του Ντάες, αλλά όλες οι κινήσεις τους δείχνουν ότι προτίθενται να εγκαθιδρύσουν ένα κουρδικό κράτος.

Βάσεις δημιουργήθηκαν στη Ροτζάβα, στο νότιο Κουρδιστάν, αλλά και στη θέση Μαχμούρ (Ιράκ). Για τη δημιουργία της στρατιωτικής βάσης στο Μαχμούρ, οι Αμερικανοί δεν ζήτησαν να λάβουν άδεια από την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Ορισμένοι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι οι βάσεις του αμερικανικού στρατού αποτελούν ένα βήμα για ένα κουρδικό κράτος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στις αρχές του μήνα, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί κατασκευάζουν δυο αεροπορικές βάσεις στη Συρία στις κουρδικές ζώνες.Η μια ήδη κατασκευάστηκε και η άλλη είναι υπό κατασκευή. Η δεύτερη αναμένεται να έχει χρήση τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο Bas.

Στο Rmeilan στην περιοχή της Hassake κοντά στο τριεθνές σύνορα Συρίας Ιράκ και Τουρκίας απ΄όπου οι κούρδοι διακήρυξαν την ομόσπονδη οντότητα τους εντός Συρίας η αμερικανική στρατιωτική βάση στη Συρία είναι έτοιμη.Η πίστα προσγείωσης είναι έτοιμη.

Οι ΗΠΑ κατάφεραν δια των κούρδων να πετύχουν αυτό που δεν κατόρθωσαν ν΄αποσπάσουν από τη συριακή κυβέρνηση αμερικανικές βάσεις επί του συριακού εδάφους.

Το πόσο σημαντικό είναι για τους Αμερικανούς η ίδρυση του αυτόνομου Κουρδιστάν στην περιοχή φαίνεται από τις κινήσεις που κάνουν.

Οι Αμερικανοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν θ΄αναγνωρίσουν την αυτονομία των Κούρδων της Συρίας, αλλά από την άλλη κάνουν τα πάντα για να τους ενισχύσουν.Το 70% των χτυπημάτων της αμερικανικής συμμαχίας επί συριακού εδάφους κατά του Ισλαμικού Κράτους ήταν στο Κομπάνι και γενικά σε περιοχές που σήμερα ελέγχουν οι Κούρδοι.

Οι περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι είναι επίσης πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και αυτό έχει τη σημασία του. Tο Κουρδιστάν της Τουρκίας είναι το λεγόμενο Βόρειο Κουρδιστάν ενώ αυτό που θεωρητικά επιμοιράζεται σε Συρία Ιράκ και Ιράν είναι το Νότιο Κουρδιστάν πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Tα νομικά ερείσματα κινήσεων αυτονομίας των Κούρδων κατοχυρώνονται κυρίως με πράξεις διπλωματικές αναφορικά και κυρίως με την μειονότητα στην Τουρκία και στο Ιράκ.


  •     Συνθήκη Σεβρών 10.8.1920 στους Κούρδους χορηγείται τοπική αυτονομία.Ανεφάρμοστη.
  •     1922 Ιρακινο-βρετανική διακήρυξη αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Κούρδους να σχηματίσουν κυβέρνηση στα σύνορα.
  •     Κοινωνία Εθνών αποφαίνεται να παραχωρηθεί στους Κούρδους του Ιράκ σχετική αυτονομία.


Οι Κούρδοι παγκοσμίως απαριθμούν 40 με 50 εκατ. Στη Συρία υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια. Στην Τουρκία είναι περίπου 12 με 15 εκατομμύρια και με άλλες εκτιμήσεις ως και 20 ενώ στο Ιράκ είναι 4,6 εκατομμύρια.

Οι Κούρδοι στη Β Συρία ελέγχουν τα 3 τέταρτα των συρο-τουρκικών συνόρων που αντιστοιχούν σε 400 χλμ.



Με πληροφορίες από τα dimpenews.com και echedoros-a.gr



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου