Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Έρχεται πραξικόπημα κατά του Ερντογάν;


Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διέψευσαν κατηγορηματικά ότι έχουν οποιαδήποτε πρόθεση να προχωρήσουν σε πραξικόπημα για να εκδιώξουν από την εξουσία τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για αυταρχική παρέκκλιση, όπως ανέφεραν ξένα ΜΜΕ.

«Η πειθαρχία, η απόλυτη υποταγή και μία μόνο αλυσίδα διοίκησης είναι στη βάση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», αναφέρει το γενικό επιτελείο του στρατού σε μια ασυνήθιστη δήλωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια παράνομη πράξη που είναι εκτός της δομής της διοίκησης ή που τη διακυβεύει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο στρατός δεν διευκρίνισε σε ποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρεται αλλά δεσμεύθηκε να προβεί σε νομικά διαβήματα εναντίον κάθε «αβάσιμης» πληροφορίας.

Ωστόσο, άρθρο του Αμερικανού ερευνητή και πρώην αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Μάικλ Ρούμπιν, το οποίο δημοσιεύθηκε στο Newsweek με τον τίτλο «Θα γίνει πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στην Τουρκία;» προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο εξωτερικό.

Ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά από εκείνον των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, έκανε τρία πραξικοπήματα το 1960, το 1971 και το 1980 και εκδίωξε από την εξουσία φιλοϊσλαμική κυβέρνηση το 1997, στην οποία πρωθυπουργός ήταν ο Νετζμετίν Ερμπακάν, πολιτικός μέντορας του κ. Ερντογάν.

Ο στρατός θεωρείται παραδοσιακά ως ισχυρή δύναμη στην τουρκική πολιτική, ικανός να ανατρέπει τις κυβερνήσεις που, κατά τη γνώμη του, διαβρώνουν τις κοσμικές αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο κ. Ερντογάν έχει μειώσει την επιρροή των στρατηγών μέσω διαδοχικών νομικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αρχηγός του κράτους επισκέπτεται τις ημέρες αυτές τις ΗΠΑ εν μέσω ψυχρότητας στις σχέσεις των δύο συμμάχων, κυρίως για το θέμα της Συρίας και των πιέσεων που ασκεί το τουρκικό καθεστώς στην ελευθερία του Τύπου.

Σύμφωνα με τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Hurriyet, η ανακοίνωση του στρατού αναφερόταν σε ισχυρισμούς για προετοιμασία πραξικοπήματος που έχουν διατυπώσει στρατιωτικοί οι οποίοι πρόσκεινται στον πρώην σύμμαχο και κατόπιν εχθρό του προέδρου Ερντογάν, τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.

Ο κ. Γκιουλέν διώκεται από το κράτος με την κατηγορία ότι διηύθυνε μια «παράλληλη» δομή μέσα στους κρατικούς θεσμούς, περιλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας και του δικαστικού συστήματος, με σκοπό να ανατρέψει τον κ. Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας, αρχικά ως πρωθυπουργός, από το 2003.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου