Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΗΠΑ: Ψάχνουν εξωγήινους στους «ερυθρούς νάνους»


Πού στρέφουν την προσοχή τους και γιατί οι ερευνητές του SETI


Οι Αμερικανοί δεν θα σταματήσουν να ψάχνουν για εξωγήινους... μέχρι να βρουν! Το Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI) μπορεί να έχει απανωτές επιτυχίες σε αυτόν τον τομέα, αλλά συνεχίζει απτόητο.

Ετσι όχι μόνο δεν τα παρατάει, αλλά εγκαινιάζει νέο νέο διετές πρόγραμμα αναζήτησης ραδιοσημάτων από εξωγήινη ζωή.

Η έρευνά του θα επικεντρωθεί στη «γειτονιά» 20.000 άστρων-ερυθρών νάνων με το Τηλεσκόπιο 'Αλεν, που βρίσκεται στα όρη Κασκέιντ της βόρειας Καλιφόρνια στις ΗΠΑ και αποτελείται από 42 αντένες, οι οποίες είναι σε θέση να παρατηρούν τρία άστρα ταυτόχρονα. Τα άστρα-στόχοι θα παρατηρούνται σε ένα μεγάλο εύρος ραδιοσυχνοτήτων μεταξύ 1 και 10 GHz.

Η προσοχή στρέφεται στους ερυθρούς νάνους γιατί «εκτιμάται» ότι οι εξωγήινοι θα ζουν σε πλανήτες γύρω από λαμπερά άστρα όπως ο Ήλιος.

Επιπλέον, η «κατοικήσιμη» ζώνη ενός ερυθρού νάνου -η απόσταση που καθιστά έναν εξωπλανήτη δυνητικά φιλόξενο για ζωή- είναι πολύ πιο μικρή σε σχέση με την αντίστοιχη ενός φωτεινότερου άστρου όπως ο Ήλιος.

Την ώρα όμως που νέοι εξωπλανήτες ανακαλύπτονται σε πολύ συχνή βάση, υπολογίζεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ερυθρών νάνων (κάπου ανάμεσα στο 15% και στο 50%) διαθέτουν «κατοικήσιμους» εξωπλανήτες.

Κάτι άλλο που είναι γνωστό για τους ερυθρούς νάνους είναι πως καίνε πολύ αργά τα καύσιμά τους και έτσι ζουν πολύ περισσότερο από ό,τι τα πιο λαμπρά άστρα. Και αυτό οδηγεί τους Αμερικανούς στην εκτίμηση ότι εκεί υπάρχει και περισσότερος χρόνος διαθέσιμος για να αναπτυχθεί ένας εξωγήινος πολιτισμός.

Ποιος ξέρει, ίσως αποκαλύψει περισσότερα για τους εξωγήινους η Χίλαρι Κλίντον αν ποτέ βγει πρόεδρος...




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου