Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Skype και Viber θα παρακολουθούνται λόγω τρομοκρατίας


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως στο εξής, θα αρχίσει η παρακολούθηση των Skype και Viber, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες


Την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασαν την Πέμπτη εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Στην κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των χωρών της ΕΕ να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η επίθεση στις Βρυξέλλες στρέφεται "κατά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας μας".

Πέραν των παραπάνω όμως, αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι πως προτάθηκε και προωθείται προς εφαρμογή, ο έλεγχος εφαρμογών επικοινωνίας όπως τα Skype και Viber, για "λόγους ασφαλείας".

Επί της ουσίας, αποφασίστηκε να ανοίξει η πρόσβαση στις αρχές στα προγράμματα επικοινωνίας Viber και Skype προς "εντοπισμό επικοινωνιών των τρομοκρατών". Η ανακοίνωση της πρότασης και απόφασης, έγινε μετά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης του Βελγίου Cohen Gens.

"Είναι σημαντικός ο κοινός αγώνας για το άνοιγμα του Διαδικτύου, σχετικά με τις επικοινωνίες που δεν είναι οι "κλασικές", καθώς κι η επικοινωνία μέσω Skype", είπε ο Gens.

"Ήρθε η ώρα για τις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν περισσότερα στοιχεία, ώστε να χτιστεί ο βασικός κορμός του αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Χρειάζεται να μιλάμε μεταξύ μας, καθώς και τα συστήματα πρέπει να επικοινωνούν. Σε δύο εβδομάδες θα παρουσιάσω συγκεκριμένες ιδέες για την καλύτερη χρήση και επικοινωνία ανάμεσα στα συστήματα", ανέφερε από τη δική του μεριά ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με τα σημερινά δεδομένα η κρυπτογράφηση των εφαρμογών δυσκολεύει το έργο των αρχών και έτσι, μέσα στο επόμενο διάστημα θα ζητηθεί από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εγκλήματος των χωρών - μελών της Ε.Ε., αλλά και τις εταιρείες - κατασκευαστές των εφαρμογών, να βοηθήσουν την Κομισιόν στο έργο της. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση είχε ζητήσει τη συνεργασία τεχνολογικών κολοσσών, με την Apple να παρέχει πληροφορίες ανά διαστήματα.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου