Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Γιώργος Παπανδρέου: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς όφελος της Ελλάδας


Ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στο ζήτημα της συνεργασίας Τουρκίας-ΕΕ και ανέφερε πως η λύση στο προσφυγικό περνά από την ένταξη της Άγκυρας σε αυτή


Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή.

Επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ωφελεί την Ελλάδα, με πυξίδα τη συμφωνία του Ελσίνκι, το 1999, όπου προβλέπεται πώς οι τυχόν διαφορές θα πρέπει να παραπέμπονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Απευθύνεται και στους Ευρωπαίους εταίρους διαμηνύοντας να μην σκέφτονται μόνο το βραχυπρόθεσμο όφελος και να μην κάνουν εκπτώσεις στις πάγιες αξίες της Ευρώπης.

"Το δικό μου δόγμα, στο υπουργείο Εξωτερικών (1999 - 2004) και μετά στην κυβέρνηση (2009 - 2011), ήταν πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς όφελος της Ελλάδας. Επίσης, σε διμερές επίπεδο, Ελλάδα και Τουρκία έχουν κίνητρο να συνεργαστούν, για το καλό των κοινωνιών τους" σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός που υπεραμύνθηκε των ενεργειών του ως υπουργός Εξωτερικών, οι οποίες και οδήγησαν όπως είπε σε ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς αυτή να συνδέεται με την επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα τόνισε πως η απόφαση στο Ελσίνκι, μπλοκάρει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Άγκυρας, συνδέοντάς τες με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

"Η λύση του προσφυγικού περνάει από την τήρηση των ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης και του δίκαιου καταμερισμού των ευθυνών. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, την οποία στηρίζουμε, πρέπει να είναι επίσης βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, χωρίς εκπτώσεις" είπε τέλος για το ζήτημα του προσφυγικού και συμπλήρωσε. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να απειληθεί μόνο αν υποχωρήσει από τις αξίες που τη γέννησαν και την ισχυροποίησαν, ειδικά αν κάτι τέτοιο συμβεί χάριν μίας βραχυπρόθεσμης μη-λύσης σε ένα καίριο ζήτημα όπως το προσφυγικό".




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου