Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ο μυστηριώδης, υποθετικός 9ος πλανήτης ίσως να ευθύνεται για μεγάλες καταστροφές στη Γη, σύμφωνα με νέα θεωρία


Η – σημαντική πλέον- πιθανότητα ύπαρξης ενός μυστηριώδους, αθέατου ως τώρα, ένατου πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα (ο οποίος ανεβάζει ξανά τον αριθμό στους 9, μετά τον «εκθρονισμό» του Πλούτωνα, ως πλανήτη – νάνου) αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της αστρονομίας τον τελευταίο καιρό, καθώς είναι πολλές πλέον οι σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξή του. Και φυσικά, πέρα από το αμιγώς επιστημονικό ενδιαφέρον, το ενδεχόμενο ύπαρξης «κοντά μας» (για τα διαστημικά/ αστρονομικά δεδομένα) εξάπτει τη φαντασία πολλών, θυμίζοντας παλαιότερες θεωρίες περί «άγνωστου» πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα.

Σύμφωνα με νέο paper από τον συνταξιούχο καθηγητή αστροφυσικής Ντάνιελ Γουΐτμαϊρ, ο άγνωστος αυτός ένατος πλανήτης, εάν όντως υπάρχει, ίσως να συνδέεται με περιπτώσεις μαζικής εξαφάνισης ειδών και μεγάλων καταστροφών στη Γη, λόγω της θέσης του- συγκεκριμένα, η παρουσία του μπορεί να έχει προκαλέσει «βροχές» μετεωριτών, φέρνοντας μαζικές εξαλείψεις ειδών στον πλανήτη μας, οι οποίες είναι γνωστές ως φαινόμενα από ανάλυση απολιθωμάτων (συγκεκριμένα, θεωρείται ότι περιοδικές μαζικές εξαφανίσεις ειδών έχουν λάβει χώρα ανά χρονικά διαστήματα 27 εκατ. ετών).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Independent, το μυστήριο των εξαφανίσεων που λαμβάνουν χώρα ανά 27 εκατ. χρόνια αποτελεί επίσης ένα αινιγματικό ζήτημα, που έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί «πονοκεφάλους» στον επιστημονικό κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί οι μετεωρίτες καταφθάνουν τόσο τακτικά- μία από τις εξηγήσεις θα μπορούσε να έχει να κάνει με τον μυστηριώδη «Πλανήτη Χ», και συγκεκριμένα με την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο. Συγκεκριμένα, όταν περνάει (βάσει της θεωρίας αυτής) από τη Ζώνη Kuiper, μια περιοχή στο εξώτερο Ηλιακό Σύστημα γεμάτη παγωμένα σώματα, κάθε 27 εκατ. χρόνια, τα επηρεάζει και τα στέλνει προς την κατεύθυνση της Γης και του εσώτερου Ηλιακού Συστήματος γενικότερα, προκαλώντας περιστατικά όπως αυτό που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου