Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Guardian: Η ΕΕ πιέζει την Ελλάδα να εκχωρήσει τη διαχείριση των συνόρων της


Στην αυξανόμενη πίεση προς την Ελλάδα να παραδώσει τη διαχείριση των συνόρων στην ΕΕ, αναφέρεται αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian, επικαλούμενο προσχέδιο ανακοίνωσης της Κομισιόν. "Η Ελλάδα βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση για να παραδώσει τη διαχείριση των συνόρων της στην ΕΕ, καθώς αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στους αριθμούς των προσφύγων. Σύμφωνα με αυτό το τελευταίο σχέδιο, οι αρχές της ΕΕ θα διενεργήσουν έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας στα μέσα Απριλίου, για να διαπιστωθεί αν οι έλεγχοι είναι επαρκείς, ενώ η τελική απόφαση για τη θέση της Ελλάδας στην Σένγκεν θα ληφθεί τον Μάιο" γράφει το δημοσίευμα.

Στο προσχέδιο στο οποίο αναφέρεται ο Guardian, τα κράτη-μέλη θα καλούνται "να άρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα" τους ελέγχους στα σύνορα "με ξεκάθαρο στόχο αυτό να έχει συμβεί έως το Νοέμβριο". Όπως τονίζεται, "οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και θα επαναλάβουν την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδιωχθεί από τη ζώνη Σένγκεν αν αποτύχει να βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων της μέχρι το Μάιο". Στο σχέδιο ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι το βασικό σκεπτικό των Βρυξελλών παραμένει η ελπίδα ότι η συνεργασία με την Τουρκία "θα πρέπει να οδηγήσει σε μια ταχύτατη μείωση" των προσφυγικών ροών.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, θα βρεθεί και η αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου. Ευρωπαίος αξιωματούχος πάντως δηλώνει ότι "υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα και δομικές αλλαγές στις αρχές της συνθήκης". Οι Βρυξέλλες ευελπιστούν ότι θα πείσουν τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν, αναδεικνύοντας το οικονομικό κόστος της κατάργησης της Σένγκεν, καταλήγει το δημοσίευμα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου