Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Η Monsanto μηνύει την Καλιφόρνια


Γράφει ο Αναστάσιος Ντίνος


Η Monsanto μηνύει την Καλιφόρνια για την πρόθεσή της να συμπεριλάβει το glyphosate – το κύριο συστατικό ενός εξωφρενικά δημοφιλές ζιζανιοκτόνου της Roundup – στη λίστα με τα τοξικά χημικά της Proposition 65.

Το Proposition 65 απαιτεί από το κράτος να δημοσιεύσει κατάλογο των χημικών ουσιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο ή γενετικές ανωμαλίες ή άλλες αναπαραγωγικές βλάβες. Ο κατάλογος αυτός, που πρέπει να επικαιροποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, έχει μεγαλώσει και περιλαμβάνει περίπου 800 χημικές ουσίες, δεδομένου ότι εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1987.

Η απόφαση της Καλιφόρνιας ήρθε μετά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) που ταξινομεί το glyphosate ως «πιθανό καρκινογόνο» το Μάρτιο του 2015.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν «περιορισμένες ενδείξεις» ενός συνδέσμου μεταξύ του ζιζανιοκτόνου και του Hodgkin λεμφώματος στον άνθρωπο, όπως και «πειστικά στοιχεία» της σχέσης του με άλλες μορφές καρκίνου σε τρωκτικά.

Έτσι η IARC αποφάσισε ομόφωνα ότι το glyphosate είναι «πιθανώς καρκινογόνο» και ανακοίνωσε ότι θα το συμπεριλάβει στις επιβλαβείς χημικές ουσίες της λίστας Proposition 65, με την επισήμανση ότι προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή άλλες αναπαραγωγικές βλάβες.



Αναστάσιος Ντίνος


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου