Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλεί τους παγκόσμιους ηγέτες "δειλούς"


Με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους ηγέτες και τους οργανισμούς που μιλούν για προγράμματα λιτότητας που εισάγουν "μια νέα αποικιοκρατία", προτρέποντας τους φτωχούς να αποκτήσουν τα "ιερά δικαιώματα" της εργασίας


Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους κατατρεγμένους λαούς να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομική τάξη των πραγμάτων, και κατηγόρησε τους οργανισμούς που επιβάλλουν προγράμματα λιτότητας ότι εισάγουν "μια νέα αποικιοκρατία", ενώ επίσης προέτρεψε τους φτωχούς να αποκτήσουν τα "ιερά δικαιώματα" της εργασίας, κατοικίας και γης.

Σε μια από τις μεγαλύτερες, πιο παθιασμένες και ευρέως φάσματος ομιλίες ως πάπας, ο Αργεντινός στην καταγωγή πάπας ζήτησε συγχώρεση για τις αμαρτίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη συμπεριφορά της απέναντι στους αυτόχθονες Ινδιάνους κατά τη διάρκεια αυτού που αποκάλεσε την "υποτιθέμενη κατάκτηση της Αμερικής".

Αναφερόμενος στα λόγια ενός επισκόπου του 4ου αιώνα, είπε ότι το ανεξέλεκτο κυνήγι χρημάτων ήταν "ο κόπρος του διαβόλου" και πρόσθεσε ότι οι φτωχές χώρες δεν θα πρέπει να καταλήγουν να είναι προμηθευτές πρώτων υλών και φτηνών εργατικών χεριών για τις εξελιγμένες χώρες.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας απηύθυνε το λόγο του στους συμμετέχοντες στο δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο λαϊκών κινημάτων, έναν διεθνή οργανισμό που φέρνει σε επαφή οργανισμούς για ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, όπως οι φτωχοί, οι άνεργοι και χωρικοί που έχουν απωλέσει τη γη τους. Το πρώτο συνέδριο, πέρσι, είχε φιλοξενηθεί στο Βατικανό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε μετά από τον Βολιβιανό πρόεδρο Έβο Μοράλες, ο οποίος φορούσε ένα σακάκι με διακόσμηση μια απεικόνιση του Αργεντινού επαναστάτη Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα, που εκτελέστηκε στη Βολιβία το 1967 από βολιβιανούς στρατιώτες υπό την καθοδήγηση της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA).

"Ας μη φοβόμαστε να το λέμε: Θέλουμε αλλαγή, πραγματική αλλαγή, διαρθρωτική αλλαγή," είπε ο πάπας, στηλιτεύοντας ένα σύστημα που "έχει επιβάλλει την λογική του κέρδους με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να ενδιαφέρεται για τον κοινωνικό αποκλεισμό ή την καταστροφή της φύσης."




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου