Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Λευκός Οίκος: «Τρομοκρατική οργάνωση» το PKK


Ενιαίο μέτωπο κατά των Κούρδων ανταρτών συγκροτούν ΗΠΑ και Τουρκία, με τον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίζει επίσημα «τρομοκρατική οργάνωση» το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και να χαιρετίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κένυα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Την ίδια ώρα, ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης έγραψε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις πρόσφατες επιθέσεις από Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει σχέση» μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών της Τουρκίας εναντίον θέσεων του ΡΚΚ και μιας συμφωνίας για την κλιμάκωση της καταπολέμησης των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Η συμπόρευση ΗΠΑ - Τουρκίας φάνηκε ήδη από την Παρασκευή όταν αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε θέσεις του ΙΚ για πρώτη φορά, συμμετέχοντας πλέον στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πλήττει στόχους στη Συρία τους τελευταίους 10 μήνες.  Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που αποτελούσε έναν διστακτικό εταίρο του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης αυτή την εβδομάδα τη χρήση αεροπορικών βάσεων στο έδαφός της για χρήση από αεροσκάφη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και άλλων κρατών για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ. Οι επιδρομές αυτές, ακολούθησαν εκείνες στη βόρεια Συρία, όπου αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν βάσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν επίσης ότι ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν και χερσαίες επιθέσεις και το τουρκικό πυροβολικό άνοιξε πυρ εναντίον στόχων του PKK και του ΙΚ στη βόρεια Συρία.

Η νέα αναταραχή στις σχέσεις της Τουρκίας με τους αντάρτες του PKK ξεκίνησε με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους την προηγούμενη εβδομάδα στο Σουρούτς. Στόχος της επίθεσης αυτοκτονίας των τζιχαντιστών ήταν ακτιβιστές της τουρκικής Αριστεράς που μάχονταν για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος, 32 από τους οποίους σκοτώθηκαν κι άλλοι πολλοί τραυματίστηκαν. Η επίθεση προκάλεσε νέο κύμα βίας με τους Κούρδους αντάρτες να απαντούν με αντίποινα εναντίον τουρκικών δυνάμεων της τάξης και την Τουρκία να απαντάει με μία μαζική επιχείρηση εναντίον του PKK, των μαχητών του ισλαμικού Κράτους και κάθε εξτρεμιστικού σχηματισμού εκτός αλλά κι εντός συνόρων.

Η αντίδραση του PKK ήταν άμεση: «Δεν έχει πλέον νόημα η εκεχειρία μετά τα έντονα πλήγματα του τουρκικού στρατού κατοχής» ανέφερε μήνυμα στην ιστοσελίδα του, με το οποίο το κουρδικό κίνημα εμφανίζεται ουσιαστικά να ξεθάβει το τσεκούρι του πολέμου.

Το Σάββατο το απόγευμα η τουρκική αστυνομία κατέστειλε βίαια διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις στη Συρία και το Β. Ιράκ. Περίπου 1.000 διαδηλωτές που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία στην Άγκυρα βρέθηκαν αντιμέτωποι με κανόνια νερού και δακρυγόνα, ενώ απαγορεύτηκε και η προγραμματισμένη για σήμερα ανάλογη συγκέντρωση ειρήνης.

Στο μεταξύ, δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν χθες βράδυ από παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη κατά τη διέλευση στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην κουρδική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου