Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Συνάντηση Πάπα με δημάρχους από όλο τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή


Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με 50 δημάρχους και κυβερνήτες από όλο τον κόσμο με αντικείμενο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ανθρωπιστική κρίση που αυτή προκαλεί.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη πολιτικών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη βελτίωση της απόκρισης των κοινοτήτων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την καταπολέμηση της φτώχειας. Η συνάντηση έρχεται ένα μήνα μετά την πρόσφατη εγκύκλιο του Πάπα με αντικείμενο τα ορυκτά καύσιμα και την κλιματική αλλαγή, την οποία συνδέει με τη μετανάστευση, τη σύγχρονη δουλεία και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των αστικών κέντρων.

Στη συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε από την Παπική Ακαδημία Επιστημών και την Παπική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, έλαβαν μέρος δήμαρχοι πόλεων όπως η Νέα Υόρκη, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Σαν Φρανσίσκο, και η Μπογκοτά.

«Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τον άνθρωπο από όλα τα άλλα. Υπάρχει μια σχέση η οποία έχει τεράστιο αντίκτυπο, τόσο στον άνθρωπο με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το περιβάλλον όσο και στην αντίδραση που προκαλείται όταν το περιβάλλον δέχεται κακομεταχείριση», δήλωσε ο Πάπας.

Ο Ποντίφικας μίλησε επίσης για την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των πόλεων, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οδηγεί στην ανάπτυξη «παραγκουπόλεων» στην περιφέρεια των μεγάλων αστικών κέντρων, επειδή δεν υπάρχει ικανή οικονομική δυνατότητα να στηρίξει τους φτωχούς ανθρώπους στις αγροτικές περιοχές. «Αυτό πρέπει να καταγγελθεί και να καταπολεμηθεί», πρόσθεσε.

Αν και η ενεργός συμμετοχή του Πάπα έχει γίνει δεκτή διεθνώς με ικανοποίηση, έχει επίσης αποτελέσει αντικείμενο κριτικής, ακόμη και από το εσωτερικό του Βατικανού.

Ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, ο οποίος είναι σκεπτικιστής όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, πιστεύει ότι η θρησκεία δεν πρέπει να  παρεμβαίνει στην επιστήμη.

«Η Εκκλησία δεν έχει λάβει εντολή από τον Κύριο ώστε να αποφαίνεται σχετικά με επιστημονικά θέματα. Πιστεύουμε στην αυτονομία της επιστήμης», δήλωσε.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου