Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για εισβολή στη Συρία που θα σημάνει το τέλος της Τουρκίας


Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι συμφώνησαν στο εξής πολεμικό σχέδιο: Την εκκαθάριση της τουρκο-συριακής μεθορίου από το Ισλαμικό Κράτος και τη δημιουργία εντός της επικράτειας της Συρίας μιας «ζώνης χωρίς τζιχαντιστές».

Αυτή η «ζώνη χωρίς τζιχαντιστές» θα βρίσκεται στη βόρεια Συρία, ή αλλιώς στο δυτικό Κουρδιστάν, Ροζάβα όπως ονομάζουν την περιοχή οι Κούρδοι, στην οποία η κουρδική αντίσταση ήδη είναι κυρίαρχη και επιθυμεί να ιδρύσει μια αυτόνομη εάν όχι ανεξάρτητη κουρδική επικράτεια.

Ο Ερντογάν επιθυμεί με αυτή τη «ζώνη» να εμποδίσει τους Κούρδους της Συρίας να ιδρύσουν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στα νότια σύνορά του (βόρεια Συρία), στο λεγόμενο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας.





Ο φόβος του Ερντογάν για διχοτόμηση της Τουρκίας

Ο Ερντογάν γνωρίζει καλά ότι η Τουρκία είναι καζάνι που βράζει.

Οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν ήδη το δικό τους κράτος. Μπορεί να αποτελεί ομόσπονδο κράτος του Ιράκ, αλλά ας μη γελιόμαστε. Το ιρακινό Κουρδιστάν δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση της Βαγδάτης, λειτουργεί και φέρεται ως πλήρως ανεξάρτητο κράτος και το μόνο που απομένει είναι να κηρύξει και επίσημα την ανεξαρτησία του.

Εάν οι Κούρδοι της Συρίας ιδρύσουν ένα δεύτερο κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία, τότε οι μόνοι Κούρδοι που ακόμα θα παραμένουν υπόδουλοι θα είναι οι Κούρδοι της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ή αλλιώς το βόρειο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, που είναι και οι πολυπληθέστεροι των Κούρδων.

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι με ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο Ιράκ και τη Συρία δεν θα αργήσουν και οι Κούρδοι της Τουρκίας να απαιτήσουν την ανεξαρτησία τους, πράγμα που θα σημάνει τη διχοτόμηση της Τουρκίας αλλά και την απώλεια των πλούσιων κουρδικών πετρελαιοπηγών.

Ο Ερντογάν, λοιπόν, θέλει να σταματήσει την κουρδική ανεξαρτησία τώρα, στη βόρεια Συρία, για να γλιτώσει τη διάλυση της Τουρκίας που όλοι οι διεθνείς αναλυτές συμφωνούν ότι θα ακολουθήσει.

Εδώ υπάρχει όμως ένας ακόμα σκόπελος για τον Ερντογάν. Οι Κούρδοι πλέον λογαριάζονται σύμμαχοι των ΗΠΑ.




Από το καλοκαίρι του 2014 ο Ερντογάν θέλει να μπει στη Συρία

Ο Ερντογάν ήθελε να εισβάλει στη Συρία και να δημιουργήσει την «ειρηνευτική ζώνη» δίχως τζιχαντιστές από το καλοκαίρι του 2014.

Τότε που καρτερούσε το Ισλαμικό Κράτος να κατασφάξει τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, στην Κομπάνι και αλλού, και ύστερα εκείνος -σε συνεννόηση φυσικά με το Ισλαμικό Κράτος- να εισέβαλε στη χώρα και μετά από κάποιες ψευτομάχες να έθετε υπό τον έλεγχό του όλη τη βόρεια Συρία.

Η βόρεια Συρία ή αλλιώς δυτικό Κουρδιστάν είναι άκρως σημαντική και για έναν ακόμα λόγο: Από εκεί θα περάσουν οι αγωγοί που θα μεταφέρουν το κουρδικό πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ στη Μεσόγειο.

Τα σχέδιά του χάλασαν όταν οι Κούρδοι πολέμησαν με απαράμιλλο ηρωισμό στην Κομπάνι ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και κατάφεραν να συνάψουν συμμαχία με τις ΗΠΑ, συμμαχία που τους βοήθησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς να νικήσουν τους τζιχαντιστές.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο ασφυκτικά για τον Ερντογάν όταν στις τελευταίες τουρκικές εκλογές το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατάφερε να μπει στην τουρκική βουλή και να του στερήσει την αυτοδυναμία, στην οποία ήλπιζε για να ανακηρυχθεί «σουλτάνος».

Ο Ερντογάν δεν παραιτήθηκε των σχεδιασμών του να διαλύσει τους Κούρδους. Προετοιμάστηκε μεθοδικά όλο τον τελευταίο διάστημα για εισβολή στη Συρία, ώστε να χτυπήσει τους Κούρδους και τζιχαντιστές τρομοκράτες, όπως ισχυρίζεται.

Για τον Ερντογάν τόσο οι Κούρδοι πατριώτες όσο και οι τζιχαντιστές είναι το ίδιο τρομοκράτες. Για την ακρίβεια, σε ό,τι αφορά τον Ερντογάν, οι Κούρδοι είναι οι μόνοι τρομοκράτες, το Ισλαμικό Κράτος είναι μόνο η αφορμή. Εξάλλου ο Ερντογάν είναι σύμμαχος με το Ισλαμικό Κράτος.

Η αφορμή δόθηκε μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην κουρδική πόλη Σουρούτς της Τουρκίας, όπου τζιχαντίστρια φορτωμένη με εκρηκτικά ανατινάχθηκε σε συνάθροιση μελών της κουρδικής και σοσιαλιστικής νεολαίας που ετοιμάζονταν να μεταβούν στην Κομπάνι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της.

32 νεκροί και 100 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός. Όλοι σχεδόν Κούρδοι τουρκικής υπηκοότητας.

Ο Ερντογάν με αυτή την προβοκάτσια βγήκε διπλά ωφελημένος. Αφενός μεν παριστάνει το θύμα, αφού νεκροί και τραυματίες είναι Τούρκοι πολίτες, από την άλλη είναι και περιχαρής αφού τα θύματα είναι Κούρδοι αυτονομιστές πατριώτες.

Στη συνέχεια ακολούθησε το συνοριακό επεισόδιο με έναν νεκρό Τούρκο υπαξιωματικό και τραυματίες δύο Τούρκους στρατιώτες, από πυρά τζιχαντιστών, που τον οδήγησε, υποτίθεται, στο να δεχθεί να ενταχθεί στη συμμαχία που έχουν συστήσει οι ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, δίνοντας άδεια στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Στο πλαίσιο αυτής της αντιτρομοκρατικής συμμαχίας ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία, προφασιζόμενος ότι καταδιώκει το Ισλαμικό Κράτος, να εξαπολύσει μεγάλο διωγμό ενάντια στους Κούρδους πατριώτες μέσα στην Τουρκία αλλά και να βομβαρδίσει Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ. Έριξε και τρεις βόμβες στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, για ξεκάρφωμα, και επίσης συνέλαβε επιφανείς τζιχαντιστές που ο ίδιος τόσο καιρό τους επέτρεπε να δρουν ελεύθερα σε τουρκικό έδαφος.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους απάντησαν μέσα στην εβδομάδα με δολοφονίες Τούρκων τζιχαντιστών και Τούρκων αστυνομικών που τους κατηγορούν για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος.

Αυτές τις εκτελέσεις ο Τούρκων τζιχαντιστών ο Ερντογάν τις αποκαλεί «κουρδική τρομοκρατία» και τις χρησιμοποιεί ως απόδειξη ότι οι Κούρδοι είναι το ίδιο τρομοκράτες με τους τζιχαντιστές.




Το σχέδιο εισβολής

Σε πρώτη φάση η «ειρηνευτική ζώνη» που υποτίθεται ότι θέλει να δημιουργήσει ο Ερντογάν στη βόρεια Συρία θα έχει μήκος 98 χιλιομέτρων και βάθος 40 χιλιόμετρα και θα βρίσκεται μεταξύ της Μάρε και της Τζαραμπλούς. Στον χάρτη η ζώνη αυτή είναι βαμμένη με κόκκινο χρώμα.


Αν και σε αυτό το σχέδιο ο Ερντογάν δεν φαίνεται να «μπαίνει» ανατολικά του Ευφράτη, όπου ξεκινά το κουρδικό καντόνι της Κομπάνι, και υποτίθεται ότι εκδιώκει μόνο το Ισλαμικό Κράτος από τις περιοχές βόρεια του Χαλεπιού, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εμπιστεύεται ότι ο σουλτάνος έχει «μπέσα» και θα την κρατήσει.

Πάντως αυτό είναι το σχέδιο που φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι Αμερικανοί, που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση ο Ερντογάν να χτυπήσει τους συμμάχους τους Κούρδους της βόρειας Συρίας.

Ο Ερντογάν, βεβαίως, θέλει να εκμηδενίσει τους Κούρδους της βόρειας Συρίας και θα φροντίσει να του δοθεί η αφορμή. Εξάλλου έχει αποδείξει ότι είναι μανούλα στις προβοκάτσιες.

Η Ουάσιγκτον μάλιστα, η οποία γνωρίζει τους μεγαλοϊδεατισμούς του Ερντογάν, απαίτησε τη ζώνη αυτή να μην λέγεται «ζώνη ασφαλείας ή ειρηνευτική ζώνη», πράγμα που θα μπορούσε να παρεξηγηθεί από την κυβέρνηση της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν, αφού πρόκειται για ξεκάθαρη τουρκική εισβολή σε συριακό έδαφος, αλλά να λέγεται «ζώνη χωρίς τζιχαντιστές» επειδή το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι ότι πρόκειται για πολεμική επιχείριση αποκλειστικά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και όχι προς ανατροπή της κυβέρνησης της Συρίας.

Ωστόσο ο Ερντογάν, που κάπως έτσι καταλαβαίνει τις συμφωνίες, βομβάρδισε το βράδυ της Παρασκευής Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ. Διότι ο Ερντογάν έχει δική του ατζέντα και το πιο επικίνδυνο είναι ότι αισθάνεται «ισότιμος» ως «υπερδύναμη» με τις ΗΠΑ.




Διώχνει το Ισλαμικό Κράτος και φέρνει την Αλ Κάιντα

Στο ευρύτερο «ξεκάρφωμα» που επιχειρεί ο σουλτάνος της Άγκυρας, συμφώνησε ότι αφού εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από την παραπάνω ζώνη, ο έλεγχός της θα παραχωρηθεί στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό FSA. Ώστε να μην καταλάβουν την περιοχή, υποτίθεται, οι Κούρδοι από την Κομπάνι μόλις αυτή «απελευθερωθεί».

Αυτά όμως είναι σαχλαμάρες. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός FSA είναι πλέον σύμμαχος με την Αλ Νούσρα, δηλαδή την Αλ Κάιντα στη Συρία, οργάνωση την οποία επίσης χρηματοδοτεί και εξοπλίζει ο Ερντογάν. Με άλλα λόγια, οι Τούρκοι μας λένε ότι σε συνεργασία με τους Αμερικανούς θα εισβάλουν στη Συρία για να διώξουν το Ισλαμικό Κράτος από τη συγκεκριμένη περιοχή, την οποία στη συνέχεια θα την παραδώσουν στον έλεγχο της Αλ Κάιντα.

Αλλά αυτά τα λέει και τα σχεδιάζει ο Ερντογάν. Υπάρχει και ένα άλλο σενάριο.



Ο Ερντογάν σκάβει τον λάκκο του

Η Τουρκία είναι καζάνι που βράζει, με τους Κούρδους να έχουν πιάσει τα όπλα και να είναι έτοιμοι για όλα. O Ερντογάν νομίζει ότι τώρα βρήκε την ευκαιρία του να εισβάλει επιτέλους στη Συρία, να πατήσει πόδι, και να αρχίσει τα ξεκαθαρίσματα με την κουρδική αντίσταση αλλά και την υλοποίηση των μεγαλοϊδεατισμών του.

Αυτή όμως μπορεί να είναι και η παγίδα που του στήνουν. Την ώρα που θα εισβάλει στη Συρία, πιθανό είναι να ξεσπάσει μια μεγαλειώδης κουρδική επανάσταση που θα διαλύσει το πολυεθνικό τουρκικό κράτος. Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.

Και ο Ταγίπ Ερντογάν είναι άκρως αλαζονικός για να δει τα πράγματα έξω από τα δικά του μάτια. Ο ανατολίτης θεωρεί ότι είναι ο εξυπνότερος. Με την κουτοπονηριά το μόνο που καταφέρνει είναι να σκάβει τον λάκκο του…


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου