Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Το καρτούν που 'προέβλεψε' την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και ξεσήκωσε τους συνωμοσιολόγους


Πώς η σειρά κινουμένων σχεδίων περιείχε σαφέστατη αναφορά στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, μήνες πριν την επίθεση στο World Trade Center της Νέας Υόρκης


Συνωμοσιολόγοι από όλη την Αμερική ξέσπασαν σε ενθουσιώδεις κραυγές, όταν συνειδητοποίησαν ότι ένα τηλεοπτικό καρτούν μπορεί να είχε προβλέψει την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Πρόκειται για το αμερικάνικο κινούμενο σχέδιο Johnny Bravo, όπου ο ξανθός, γεροδεμένος πρωταγωνιστής προσπαθεί μάταια να βγει ραντεβού με κοπέλες.


Στις 27 Απριλίου του 2001, μόλις τέσσερις μήνες πριν την επίθεση, προβλήθηκε το επεισόδιο «Chain Gang Johnny», στο οποίο ο Τζόνι και ο φίλος του Καρλ συλλαμβάνονται και πρέπει να αποδράσουν απ’ τη φυλακή. Το επεισόδιο ξεκινά με το δίδυμο να φεύγει κλοτσηδόν από το σινεμά, γιατί ο Τζόνι διάβαζε φωναχτά τους υπότιτλους της ταινίας.

Το έργο, σύμφωνα με τον Τζόνι, ήταν «το χειρότερο 7ωρο, ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ για «σκυθρωπούς» Δανούς» που είχε δει ποτέ. Ο Καρλ διαφωνούσε και καθώς συνέχιζαν να μαλώνουν, η κάμερα κινήθηκε και στην οθόνη εμφανίστηκε το πόστερ που ήταν κολλημένο στον τοίχο πίσω τους.




Το πόστερ, προφανώς κάποια διαφημιστική αφίσα για ταινία, έδειχνε έναν φλεγόμενο ουρανοξύστη με τις λέξεις «Coming Soon», δηλαδή έρχεται σύντομα. Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι οι κειμενογράφοι του καρτούν απλά σκέφτηκαν πόσες ταινίες περιπέτειας υπάρχουν με καταστροφές σε διάσημα κτίρια.

Ωστόσο, οι θαυμαστές διάφορων θεωριών συνωμοσίας υποστηρίζουν, ότι η επιλογή του συγκεκριμένου πόστερ δεν ήταν καθόλου τυχαία, αλλά αυτοί που σχεδίαζαν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου το τοποθέτησαν σκόπιμα εκεί. Οι πιο ψύχραιμοι όμως, παρατήρησαν ότι το πόστερ του καρτούν θύμιζε πολύ την αφίσα για την ταινία του 1988, «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει», όπου απεικονιζόταν ένας φλεγόμενος ουρανοξύστης δίπλα στο πρόσωπο του Μπρους Γουίλις.

Άλλη μια πιθανή πηγή έμπνευσης είναι η ταινία «Ο Πύργος της Κολάσεως», που προβλήθηκε το 1974. Αναμφίβολα οι θεωρίες συνωμοσίας δεν τελειώνουν ποτέ, αν και ποτέ δεν εξηγήθηκε επαρκώς, γιατί να μην εμπνεύσθηκε ο Μπιν Λάντεν την επίθεση, από τα σενάρια του αμερικανικού κινηματογράφου;





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου