Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Η Ευρώπη χάνει την πίστη της στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Στην τελευταία θέση η Ελλάδα


Έντονους προβληματισμούς για το μέλλον της Ευρώπης προκαλεί έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, καθώς σε σχετική έρευνα αναφέρεται ότι οι πολίτες των χωρών που επλήγησαν από οικονομική κρίση δεν εμπιστεύονται του κρατικούς θεσμούς- ενώ παράλληλα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης μειώνεται σημαντικά η πίστη στο πολιτικό και το οικονομικό σύστημα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά την πίστη στο πολιτικό σύστημα (3,1%), αλλά και στο οικονομικό (21,9%). Αντίθετα στις πρώτες θέσεις εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα βρίσκονται η Δανία (92,2%), η Φινλανδία (90,8%) και η Σουηδία (90,7%) και στο οικονομικό η Σουηδία (91,6%), η Βρετανία (83,8%) και η Δανία (81,7%).

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η Ευρώπη πλέον βυθίζεται σε μια κρίση εμπιστοσύνης στη δημοκρατία, η οποία έχει αρχίσει να πλήττει και χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία.

«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος οικονομικής κρίσης και έλλειψης εμπιστοσύνης στην πολιτική», σχολίασε ο επικεφαλής του IW Μίχαελ Χίτερ.

Ερευνητές του IW δημιούργησαν έναν πίνακα εμπιστοσύνης για 20 ευρωπαϊκές χώρες, με τον οποίο ήθελαν να δουν πόσο ισχυρή είναι η πίστη των πολιτών στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πολίτες στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα βρίσκονται στις τρεις τελευταίες θέσεις.

Όμως αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι από το 2000 και μετά μειώνεται σταθερά στη νότια Ευρώπη η πίστη στο πολιτικό σύστημα.
«Με το ευρώ μπόρεσε να κρυφτεί για ένα διάστημα το έλλειμμα εμπιστοσύνης σε κάποιες χώρες της ΕΕ», σημείωσε ο Χίτερ. Όμως η οικονομική κρίση επανέφερε την έλλειψη εμπιστοσύνης στο προσκήνιο.

Αν και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Ισπανία και η Πορτογαλία εμπιστεύονταν το οικονομικό σύστημα τόσο όσο η Γερμανία, πλέον η Ισπανία βρίσκεται στην 15η θέση και η Πορτογαλία στην 16η.

Σύμφωνα με το IW, υπάρχει μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της οικονομικής ευημερίας και της πίστης σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που λειτουργεί: όσο μεγαλύτερο είναι το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τόσο ισχυρότερη η πίστη στη δημοκρατία και το οικονομικό σύστημα.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν μειώθηκε μετά το 2000 η πίστη στο πολιτικό σύστημα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου