Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Βροχή κατά παραγγελία


Εμιράτα: Εκτοξεύουν πυραύλους... αλατιού για να βρέξει στην έρημο!
 

Σε μια προσπάθεια να κάνουν να βρέξει και στην έρημο, οι σεϊχηδες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «ενισχύουν» τα σύννεφα στον ουρανό τους, εμπλουτίζοντάς τα με αλάτι
 


Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι κάθε σταγόνα βροχής στις χώρες του Κόλπου είναι ίσως πιο πολύτιμη και από το ίδιο το πετρέλαιο.

Η ύπαρξη νερού σ' αυτές τις περιοχές εξαφαλίζεται κυρίως από την αφαλάτωση του νερού, όμως οι υπεύθυνοι των χωρών όπως τα Εμιράτα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία εκτεταμένη χρήση της μεθόδου γνωστής και ως «σποράς των νεφών».

Πρόκειται για μία μέθοδο με την οποία ενισχύονται τα ήδη υπάρχοντα σύννεφα στον ουρανό, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται υδρατμοί, οι οποίοι στην συνέχεια μετατρέπονται σε βροχή.



Τα Εμιράτα είναι μία από τις δέκα ξηρότερες περιοχές του πλανήτη, με μέση ετήσια βροχόπτωση που φθάνει στα μόλις 78 χιλιοστά. Κάτι που οι ιθύνοντες της περιοχής θέλουν να αλλάξουν όσο μπορούν περισσότερο με τη μέθοδο αυτή της εκτόξευσης πυραύλων αλατιού.

Το ενδιαφέρον της μεθόδου αυτής ξεπερνά όμως τα στενά όρια των ΗΑΕ και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με την έλειψη βροχής. Και όπως υποστηρίζουν ειδικοί αλλά και μυστικές υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο, όλα αυτά επιτρέπουν σε κάποιους να επηρρεάζουν το κλίμα μιας περιοχής ή μιας ολόκληρης χώρας. Και μάλιστα με κακόβουλο τρόπο, δημιουργώντας πλυμμήρες και καταστροφές.

Όμως, η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί με σχετική επιτυχία και σε περισσότερο «ειρηνικές» περιστάσεις, όπως για παράδειγμα στην τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα για φέρει βροχή μακριά από το στάδιο στην Τελετή Έναρξης. Ή πιο πρόσφατα το 2012 στον γάμο της Δούκισας και του Δούκα του Κέιμπριτζ για να διώξει την βροχή μακριά από την περιοχή της τελετής.

Όπως και να έχει, η τεχνική αυτή, παρά τα όποια «ηθικά» προβλήματα δημιουργεί με τις επεμβάσεις στον καιρό, δεν παύει να αποτελεί θείο δώρο για περιοχές όπως τα Εμιράτα που έχουν την βροχή ως ετήσιο... αξιοπερίεργο.

Το πρόβλημα τώρα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι το ότι αν καταφέρουν επιτέλους και βρέξει στην έρημο να έχουν κατασκευάσει τους μηχανισμούς ώστε να μπορούν να κρατήσουν το νερό και να μην εξατμισθεί αμέσως μόλις πέσει στην καυτή άμμο. Και γι' αυτό, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, έχουν ήδη προβλέψει: στην περιοχή  υπάρχουν περί τα... 130 φράγματα για νερό. Αυτό θα πει προνοητικότητα (και πετροδόλαρα, βεβαίως...).




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου