Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Πρόταση για «φόρο κρέατος» στις σουηδικές φάρμες


H Σουηδία πρέπει να εισαγάγει ένα «φόρο κρέατος», σχεδιασμένο για να χτυπήσει τις πωλήσεις των προϊόντων ζωικής προέλευσης που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον, υποστηρίζει η οργάνωση Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων και Πληροφοριών για το Περιβάλλον.

Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και υπουργός Στρατηγικής και Μελλοντικών Θεμάτων Κριστίνα Πέρσον συγκέντρωσε πρόσφατα διάφορες ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση των μελλοντικών προκλήσεων της Σουηδίας.

Μία από αυτές τις ομάδες θα επικεντρωθεί στις «πράσινες» αλλαγές και την ανταγωνιστικότητα και θα διερευνήσει πώς ένας φόρος με βάση το κρέας θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο για τη βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων.

Η Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων και Πληροφοριών για το Περιβάλλον πιστεύει ήδη ότι η φορολόγηση του κρέατος, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωσή του, μπορεί να αποτελέσει επίσης ένα τρόπο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της σουηδικής γεωργίας.

Τα φυτά χρειάζονται μόνο το ένα δέκατο της έκτασης που απαιτούν τα ζώα για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας τροφής. Σήμερα, λιβάδια και άλλες εκτάσεις καλλιεργούνται με σκοπό τη διατροφή βοοειδών σε όλη τη Σουηδία, αλλά αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν επίσης για τη δημιουργία βιοαερίου και λιπασμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή βιοενέργειας μπορεί να αυξηθεί αν μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ζώα, οδηγώντας επίσης σε βάθος χρόνου στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Σουηδία διαθέτει επίσης μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά εναλλακτικών προϊόντων για χορτοφάγους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντικαταστήσουν εν μέρει το κρέας και το γάλα. Η φορολόγηση του κρέατος θα τονώσει την ανάπτυξη της αγοράς φυτικών προϊόντων, καθιστώντας τα συγκριτικά φθηνότερα.

Εξάλλου, η μειωμένη κατανάλωση κρέατος βοηθάει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα αέρια που εκκρίνουν οι αγελάδες και άλλα ζώα συνεισφέρουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καταλήγει η πρόταση της σουηδικής οργάνωσης.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου