Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Εβραίοι ζητούν την ανοικοδόμηση του Ναού τους στα Ιεροσόλυμα


Την Κυριακή είναι η εβραϊκή ημέρα μνήμης που ονομάζεται Tisha B’Av, κατά την οποία οι Εβραίοι θρηνούν για τις συμφορές που υπέστησαν ως έθνος και κυρίως την καταστροφή του Πρώτου και Δεύτερου Ναού στα Ιεροσόλυμα.

Αυτή την Κυριακή Εβραίοι ακτιβιστές σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις διακρίσεις εις βάρος των Εβραίων στο Όρος του Ναού, στα Ιεροσόλυμα, και να απαιτήσουν την οικοδόμηση του Τρίτου Ναού του Ισραήλ.

Εκεί που κάποτε ήταν χτισμένος ο Ναός των Εβραίων στα Ιεροσόλυμα, τώρα βρίσκεται το μουσουλμανικό τζαμί Θόλος ή Τρούλος του Βράχου.

Ο Θόλος του Βράχου βρίσκεται στο κέντρο του Όρους του Ναού, στην περιοχή του εβραϊκού Δεύτερου Ναού. Ο Θόλος του Βράχου κατασκευάστηκε από τους μουσουλμάνους μεταξύ του 689 και του 691 μ.Χ. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές του Ισλάμ, ο Βράχος είναι το σημείο από το οποίο ο Προφήτης Μωάμεθ αναλήφθηκε στον ουρανό συνοδευόμενος από τον αρχάγγελο Γαβριήλ.

Αν και είναι ο ιερότερος τόπος των Εβραίων, στους Εβραίους δεν επιτρέπεται να προσευχηθούν πάνω στο Όρος του Ναού, για αυτό και προσεύχονται στο Τείχος των Δακρύων. Όλο το Όρος του Ναού αποτελεί αποκλειστικά μουσουλμανικό τόπο λατρείας.

Πολλοί Εβραίοι επιθυμούν όχι απλά να έχουν την ελευθερία να προσευχηθούν εκεί που ήταν κάποτε χτισμένος ο Ναός τους αλλά και προωθούν την ιδέα της ανοικοδόμησής του.

Για να καταλάβει ο Έλληνας αναγνώστης, το Όρος του Ναού είναι για τους Εβραίους ό,τι για τους Έλληνες η Ακρόπολη των Αθηνών και ο Εβραϊκός Ναός ό,τι ο Παρθενώνας.

Φανταστείτε το τζαμί που είχε χτιστεί από τους Τούρκους στη μέση του Παρθενώνα, την περίοδο της οθωμανικής κατοχής, να μην είχε γκρεμιστεί μετά την απελευθέρωση και σήμερα η Ακρόπολη να θεωρούνταν μουσουλμανικός τόπος λατρείας στον οποίο θα απαγορεύονταν να είχαν πρόσβαση οι Έλληνες. Αυτό περίπου συμβαίνει με το Όρος του Ναού στα Ιεροσόλυμα.

Εβραίοι ακτιβιστές, λοιπόν, σκοπεύουν την Κυριακή στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα) να διαδηλώσουν προς το Όρος του Ναού ζητώντας η «ακρόπολη της Σιών» να επιστρέψει στην κατοχή των Εβραίων και να πάψει να είναι μουσουλμανικός τόπος λατρείας.

Οι ίδιοι επίσης θα ζητήσουν να ανοικοδομηθεί ο Ναός των Ιεροσολύμων.

Όπως αντιλαμβάνεστε μια τέτοια διαμαρτυρία μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, αφού για τους μουσουλμάνους το Όρος του Ναού είναι ο ιερότερος τόπος τους μετά τη Μέκκα και δεν έχουν καμία διάθεση να τον επιστρέψουν στους Εβραίους, ενώ αποτελεί ένα από τα κεντρικά και θεμελιακά θέματα διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου