Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Νέες απρόσμενες εντυπωσιακές ανακαλύψεις στον Πλούτωνα

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ολική έκλειψη Σελήνης ή Ηλίου. Στην πραγματικότητα όμως είναι η εντυπωσιακή ομίχλη του Πλούτωνα. Credit: (NASA/JHUAPL/SwRI)

Ο κόσμος των παγο-θαυμάτων

Οι επιστήμονες ευελπιστούσαν ότι η αποστολή New Horizons θα έκανε ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις στο σύστημα του Πλούτωνα όμως αυτά που μεταδίδει από τις 14 Ιουλίου το σκάφος τους αφήνει καθημερινά άφωνους. Τα μέλη της αποστολής μετά και τις τελευταίες εικόνες και ανακαλύψεις κάνουν λόγο για «ένα κόσμο παγο-θαυμάτων».

Μετά τις παγωμένες οροσειρές που προκάλεσαν αίσθηση και πονοκεφάλους στους επιστήμονες το New Horizons έστειλε νέες εντυπωσιακές εικόνες που αποκαλύπτουν σειρά φαινομένων στον πλανήτη νάνο του ηλιακού μας συστήματος. Η πιο εντυπωσιακή από αυτές δείχνει μια ομίχλη που περιβάλει τον Πλούτωνα σε απόσταση 160 χλμ. από την επιφάνεια, μια απόσταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι επιστήμονες ότι θα μπορούσε να παρατηρηθεί ένα τέτοιο φαινόμενο. Η δεύτερη σημαντική ανακάλυψη έγινε σε μια απόλυτα παγωμένη περιοχή που έλαβε την ονομασία Sputnik Planum η οποία χαρακτηρίστηκε ως «η καρδιά του Πλούτωνα».

Εκτός από τα… παγόβουνα που υπάρχουν εκεί το New Horizons εντόπισε ολόκληρες επιφάνειες πάγου που μετακινούνται με τρόπο ανάλογο με τον τρόπο κίνησης των παγετώνων στη Γη. Εχει διαπιστωθεί ότι οι επιφάνειες πάγου στον Πλούτωνα αποτελούνται από άζωτο, μονοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Τέλος η NASA δημοσίευσε ένα εντυπωσιακό πορτρέτο του Πλούτωνα στο οποίο έχουν τονιστεί με διαφορετικά χρώματα τα διαφορετικά γεωλογικά του χαρακτηριστικά.



Μια από τις νέες εικόνες που έστειλε το New Horizons από την παγωμένη καρδιά του Πλούτωνα. Πρόκειται για μια από τις περιοχές όπου οι πάγοι μετακινούνται. Credit: (NASA/JHUAPL/SwRI)




Το πορτρέτο του Πλούτωνα όπως το δημοσίευσε η NASA. Με το έντονο λευκό χρώμα νοτιοανατολικά εικονίζεται μια μεγάλη παγωμένη περιοχή που έλαβε την ονομασία «Περιοχή Τόμπω» (το όνομα του αμερικανού αστρονόμου που ανακάλυψε τον Πλούτωνα). Στην....καρδιά αυτής της περιοχής βρίσκεται μια έκταση που ονομάστηκε Sputnik Planum στην οποία συντελούνται τα περισσότερα εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα στον Πλούτωνα.Credit: (NASA/JHUAPL/SwRI)



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου