Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους της επαφής με τους εξωγήινους


Ένας επιστήμονας υπεύθυνος για την εύρεση σημάτων ζωής από άλλους πλανήτες, έχει προειδοποιήσει ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε πιθανότατα να το σκεφτούν διπλά πριν έρθουν σε επαφή με τους εξωγήινους, όπως μεταδίδει η βρετανική Independent.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Matthew Bailes του πανεπιστημίου του Swinburne στην Μελβούρνη, είναι επικεφαλής των προσπαθειών της Αυστραλίας ώστε να βρεθούν εξωγήινα σημάδια ζωής.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποιεί ότι το να έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους οι οποίοι είναι ικανοί να εκπέμψουν ισχυρά σήματα στη Γη, δεκάδων χιλιάδων ετών φωτός θα μπορούσε να οδηγήσει την ανθρωπότητα στην καταστροφή, επειδή είναι πολύ πιθανό να είναι πιο εξελιγμένα.

«Η ιστορία των αδύναμων πολιτισμών οι οποίοι έρχονται σε επαφή με πιο εξελιγμένους δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο», τόνισε.

Ο Bailes πρόσφατα τέθηκε επικεφαλής του προγράμματος των 100 εκατ. λιρών για την εύρεση εξωγήινης ζωής του ιδρύματος Breakthrough, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ρώσο δισεκατομμυριούχο Yuri Milner και υποστηρίζεται από τον καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ.

Η ομάδα που εργάζεται πάνω σε αυτό το πρότζεκτ θα χρησιμοποιήσει το ραδιοτηλεσκόπιο του Parkes, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το οποίο θα σαρώσει το σύμπαν για την αναζήτηση «νοήμονος ζωής».

Ο καθηγητής Bailes ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι εξελιγμένοι υπολογιστές θα πρέπει να εγκατασταθούν στο Parkes, το οποίο ήταν και το πρώτο τηλεσκόπιο που λάμβανε μεταδόσεις, δείχνοντας τον Νιλ Άρμστρονγκ να πατά το πόδι του στη σελήνη το 1969, ώστε να ταξινομήσουν ένα δισεκατομμύριο σήματα ανά δευτερόλεπτο για να προσπαθήσει να δέχεται μοτίβα ή πιθανά σήματα.

«Η δυσκολία έγκειται στο να γνωρίζουμε τι είδους σήματα ψάχνουμε», ανέφερε ο Bailes.

«Δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο στο πως να βρούμε εξωγήινους. Θα πρέπει να φανταστούμε το είδος των μεταδόσεων που μια εξωγήινη φυλή μπορεί να στείλει», υπογράμμισε επίσης.

Οι υπολογιστές προειδοποίησε, θα χρειάζονταν έναν χρόνο για να ετοιμαστούν και το πρότζεκτ έχει μπροστά του πέντε χρόνια να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημείωσε το σήμα, αν και όταν φτάσει, θα ήταν πιθανό να είναι αρκετά αδύναμο μετά από ένα ταξίδι έχοντας καλύψει τόσο τεράστιες αποστάσεις.

Ανέφερε επίσης πως οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι εξωγήινοι θα στείλουν ένα σχέδιο το οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να γνωρίζουν, όπως για παράδειγμα οι πρώτοι αριθμοί.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι είναι πιθανό να έχουμε όλοι πεθάνει πριν καταφέρουμε να στείλουμε μια απάντηση στους εξωγήινους.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου