Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Απρόβλεπτο και επικίνδυνο το δίδυμο Ερντογάν - Νταβούτογλου


Γράφει o Νίκος Χειλαδάκης

Αγριεύει ο πόλεμος κατά των Κούρδων στην νοτιοανατολική Τουρκία και όχι μόνο, με την πρόφαση της καταστολής των δραστηριοτήτων των Τζιχαντιστών, προκαλώντας μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή με σοβαρές συνέπειες για τις πολύ λεπτές γεωπολιτικές ισορροπίες.

Ήδη η περίφημη διαδικασία επίλυσης του κουρδικού που είχε εγκαινιάσει ο Ερντογάν πριν από τρία χρόνια έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά, παρά τις προσπάθειες του φιλοκουρδικού κόμματος, HDP, για αυτοσυγκράτηση. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο επτάμηνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Star, το ΡΚΚ έχει πραγματοποιήσει 154 ένοπλες επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων μέσα στην Τουρκία, εκδικούμενο την στήριξη, όπως υποστηρίζει, που δίνει η Τουρκία στους Τζιχαντιστές της Συρίας που πολεμούν κατά των Κούρδων.

Ο πόλεμος της Τουρκίας κατά των Τζιχαντιστών, όπως ομολογούν οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες, στην πραγματικότητα είναι ένας πόλεμος «υποκρισίας» γιατί ο κύριος σκοπός της Άγκυρας είναι το χτύπημα κατά των Κούρδων της Συρίας και των βάσεων του ΡΚΚ που βρίσκονται το βόρειο Ιράκ.

Ήδη οι καθημερινοί βομβαρδισμοί των Τούρκων στην βόρειο Συρία και στο Ιράκ σε κουρδικές θέσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Τεχεράνης, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, DHA. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, Merziye Afham, απεύθυνε προειδοποίηση προς την Άγκυρα να μην παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας γιατί αυτό θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δυο χωρών, υπονοώντας ακόμα και στρατιωτική εμπλοκή.

Εντωμεταξύ σε μια μακροσκελή του ανάλυση για τις εξελίξεις ο παλαίμαχος Τούρκος δημοσιογράφος, Cengiz Çandar, στην εφημερίδα Radikal, που αναδημοσιεύεται και στην εφημερίδα Taraf, αναφέρει ότι το δίδυμο Ερντογάν Νταβούτογου προκάλεσε αυτή την πολεμική σύρραξη με αφορμή την δραστηριότητα των Τζιχαντιστών στα σύνορα Τουρκίας Συρίας, (φυσικά δεν αποκλείονται και οι προβοκάτσιες), με κύριο σκοπό να πάρει εκδίκηση από το φιλοκουρδικό κόμμα, HDP, για την μεγάλη εκλογική του επιτυχία στις εκλογές της 7 Ιουνίου όπου κατάφερε να ξεπεράσει άνετα το όριο του 10% και να γίνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, το δίδυμο Ερντογάν Νταβούτογλου διαβλέποντας το πολιτικό αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και την αναπόφευκτη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αποφάσισε να δώσει ένα γέρο χτύπημα στο κουρδικό στοιχείο έτσι ώστε να συρρικνωθεί η δύναμη του φιλοκουρδικού κόμματος και στις επόμενες εκλογές να μην καταφέρει να ξεπεράσει ξανά το όριο του 10%. Αυτή η εξέλιξη όμως έχει προκαλέσει την έντονη οργή του κουρδικού στοιχείου με αποτέλεσμα να αρχίσει νέο λουτρό αίματος στην ευρύτερη περιοχή εντός της Τουρκίας.

Το ανησυχητικό για την Τουρκία είναι ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί η στάση των Αμερικανών σε όλη αυτή την κρίση, οι οποίοι ενώ επίσημα δείχνουν να συμβαδίζουν με την Άγκυρα στις επιχειρήσεις της, υποτίθεται κατά των Τζιχαντιστών και ακόμα περισσότερο, χαρακτηρίζουν το ΡΚΚ σαν τρομοκρατική οργάνωση, από την άλλη έχουν ενισχύσει με βαριά οπλικά συστήματα τους Κούρδους της Συρίας που είναι παρακλάδι του ΡΚΚ. Η υποκρισία και πάλι σε όλο της το μεγαλείο.

Το συμπέρασμα σε όλα αυτά σύμφωνα με τον Cengiz Çandar, είναι ότι η συμπεριφορά του διδύμου Ερντογάν Νταβούτογλου έχει γίνει απρόβλεπτη και επικίνδυνη. Αυτό το συμπέρασμα δημιουργεί σοβαρές σκέψεις στην δική μας πλευρά καθώς οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο αυξάνονται συνεχώς με άκρως επικίνδυνο ρυθμό.

Εμείς, από την δική μας πλευρά «κοιμάστε» στον μακρύ ύπνο της μνημονιακής μας μιζέριας και είμαστε αμέτοχοι σε όλες αυτές τις εξελίξεις με την «φωτιά» να καίε δίπλα στο σπίτι μας και με την συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη εισβολή χιλιάδων μουσουλμάνων στην χώρα μας.

Να δούμε τι θα γίνει!




ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www,nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου