Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Η αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος εγείρει κίνδυνους


Στην αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος  αναφέρθηκε πρόσφατα στο «New England Journal of Medicine», ο διευθυντής του Broad Institute και καθηγητής στο Harvard Medical School & στο MIT, Eric S. Lander ο οποίος υποστηρίζει ότι αν και αποκρυπτογραφήθηκε το ανθρώπινο γονιδίωμα, παρόλα αυτά δεν υπάρχει λόγος βιασύνης από τους επιστήμονες ως προς την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πέντε σημαντικές ασθένειες έχουν αποκρυπτογραφηθεί μαζί με την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Πρόκειται για τον ιό HIV, για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία, τη Δρεπανοκυτταρκή Αναιμία, την Αιμορροφιλία και κάποιες μορφές τύφλωσης που προκαλούνται από προβλήματα του αμφιβληστρειδούς χιτώνα. 

Ωστόσο, ο καθηγητής τονίζει ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί οι επιστήμονες πριν αρχίσουν να ξαναγράφουν το γονιδίωμα, καθώς η γενετική παρέμβαση σε έμβρυα,  θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στο ανθρώπινο είδος.

Όπως λέει, οι παρεμβάσεις στις πέντε αυτές ασθένειες μπορούν να εφαρμοστούν σε μωρά, παιδιά και ενήλικες, χωρίς να εγείρουν ζητήματα ηθικής, γιατί γίνονται σε μεμονωμένα κύτταρα ενός ασθενή. Παρόλα αυτά όπως επισημαίνει, η τεχνολογία έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου στους ανθρώπους.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου