Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Πράσινο φως για τον σούπερ πύραυλο της NASA


Οι ειδικοί της αμερικανικής υπηρεσίας ενέκριναν την χρήση του SLS

Ονομάζεται Space Launch System και θα είναι ένας πύραυλος υγρών καυσίμων που θα μεταφέρει πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο σύστημα προώθησης επανδρωμένα σκάφη και φορτία. Επιπλέον ο SLS θα μπορεί να μεταφέρει πολύ μεγαλύτερο βάρος, άρα μεγαλύτερα σκάφη και μεγαλύτερα φορτία. H NASA έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του SLS αλλά παράλληλα ειδικοί της αμερικανικής υπηρεσίας μελετούσαν κάθε πτυχή της λειτουργίας και χρησιμότητάς του. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και το πόρισμα που βρίσκεται στα χέρια των επιτελών της NASA δίνει το πράσινο φως για τη χρήση του SLS.



Θα μας στείλει στον Άρη

Η δυνατότητα εκτόξευσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερων σκαφών και φορτίων σε όσο το δυνατόν πιο μακρινή απόσταση από τη Γη προσφέρει νέες δυνατότητες στη διαστημική εξερεύνηση. Ενας πολύ ισχυρός πύραυλος θα διευκολύνει π,χ,, μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη ή σε έναν αστεροειδή.

Ο SLS, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, θα έχει ύψος 128 μέτρα και σύμφωνα με τους κατασκευαστές του θα μπορεί να μεταφέρει στο Διάστημα φορτία βάρους πέριξ των 150 τόνων. Θα λαμβάνει ισχύ από τέσσερις μηχανές RS-25. Εχουν ήδη ξεκινήσει οι δοκιμές της μηχανής και αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA, η κατασκευή του πυραύλου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018 και θα γίνει τότε και η πρώτη πτήση του. Στην πρώτη του αποστολή ο SLS θα μεταφέρει στο Διάστημα το επίσης νέο διαστημικό σκάφος Orion με το οποίο θα πραγματοποιούνται επανδρωμένες αποστολές.

Η NASA ευελπιστεί ότι την επόμενη τριετία θα πραγματοποιηθεί το παράτολμο σχέδιό της να αρπάξει έναν μικρό αστεροειδή και να τον τοποθετήσει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και στην πρώτη πτήση του ο SLS θα μεταφέρει μια επανδρωμένη αποστολή σε αυτόν τον αστεροειδή.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου