Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Κίνδυνος Grexit: Κι αν όλα τελειώσουν την Κυριακή;


Τα εφιαλτικά σενάρια για Grexit, ο κίνδυνος υλοποίησής τους και η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας... χωρίς ευρώ


Μπροστά στο πλέον δραματικό δίλημμα βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς μέχρι και την Κυριακή πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση εάν θα καταλήξει σε συμφωνία - με νέα σκληρά μέτρα λιτότητας - με τους δανειστές ή θα ανοίξει η πόρτα εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Η Ελλάδα βιώνει τις πιο κρίσιμες αλλά και πιο δύσκολες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της καθώς ο άλλοτε θεωρητικός φόβος για έξοδο από το ευρώ μετατράπηκε μέσα σε ένα βράδυ σε έναν τρομακτικό εφιάλτη που στοιχειώνει - και θα συνεχίσει να στοιχειώνει έως τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής - τη χώρα.

Εάν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει με τους δανειστές της έως τις 12 Ιουλίου, μπορεί οι μέχρι πρότινος απειλές να γίνουν πράξη και η έξοδος από το ευρώ να καταστεί αναπόφευκτη, παρά το γεγονός πως η δημιουργία της Ευρωζώνης προέβλεπε τη σύσταση ενός αμετάκλητου νομίσματος.

Η αποκάλυψη - βόμβα του προέδρου της Κομισιόν, Z. K. Γιούνκερ πως η Κομισιόν έχει καταρτίσει σχέδιο για Grexit έβαλε σε σκέψεις ακόμη και τους ψυχραιμότερους.

Δεν είναι τυχαία ούτε η πρόσφατη αποκάλυψη των Financial Times πως ήδη στις Βρυξέλλες αναζητούν νομικά παράθυρα και τρόπο νομιμοποίησης του Grexit, καθώς δεν υπάρχει ακριβής διαδικασία αποχώρησης μιας χώρας από το ευρώ, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Τι θα σημάνει όμως για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, έξοδος από το ευρώ, σε περίπτωση αδιεξόδου με τους Ευρωπαίους;

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει προηγούμενο, κάθε πρόβλεψη κρίνεται όχι μόνο επισφαλής, αλλά και επικίνδυνη.

Οικονομολόγοι και αναλυτές διεθνούς βεληνεκούς επιχειρούν χρόνια τώρα να λύσουν τον Γόρδιο Δεσμό του ενδεχόμενου κόστους από μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.

Το βέβαιο είναι ένα: Τυχόν έξοδος από το ευρώ και επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα, θα οδηγούσε σε μαζική φτωχοποίηση τη χώρα.

Η Ελλάδα διαθέτει μία σχετικά «κλειστή» οικονομία και μοιάζει ακατόρθωτο να έχει εθνικό νόμισμα, ελλείψει εθνικής παραγωγής.

Η υποτίμηση του νέου νομίσματος έναντι του ευρώ θα είναι όχι μόνο ραγδαία, αλλά και βίαιη.

Μια βίαιη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος δύναται να έχει τραγική επίδραση στην οικονομία.

Η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα μπορούσε να υποχωρήσει δραματικά, ενώ στον αντίποδα, η ανεργία θα αυξανόταν σημαντικά.

Στα ύψη θα εκτινασσόταν ο πληθωρισμός, λόγω της αύξησης της τιμής των εισαγόμενων προϊόντων.

Οι συνέπειες θα ήταν άμεσες τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στην αγορά ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, σε περίπτωση Grexit o κίνδυνος της εθνικοποίησης φαίνεται να είναι υψηλός, λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης των επιπέδων ρευστότητας και κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται εδώ πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εξακολουθεί να κατέχει το 67% της Τράπεζας Πειραιώς, το 66% της Alpha Bank, το 57% της Εθνικής Τράπεζας και το 35% της Eurobank.

Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ, οι τράπεζες θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία, με το κούρεμα των καταθέσεων να μοιάζει αναπόφευκτο. Η Ελλάδα θα αναζητά εθνικό πλούτο και δεν θα έχει...





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου