Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Πρεμιέρα της οργουελικής κοινωνίας στην… δημοκρατική Ισπανία;

       
“Ήδη τώρα καταστρέφουμε τις συνήθειες της σκέψης που έχουν επιζήσει από την Προ-Επαναστατική εποχή” Τζωρτζ Όργουελ από το «1984»


Του Μάνου Χατζηγιάννη


Ο Τζόρτζ Όργουελ έγραφε πως Αριστερός είναι ένας λάτρης της εξουσίας, χωρίς εξουσία. Τι γίνεται όμως όταν ένας Αριστερός καταλαμβάνει την εξουσία; Στην Ελλάδα πήραμε μια ιδέα για το νέο “ύφος και ήθος” που έταζε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αρχές Φεβρουαρίου στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Νέο “ύφος” τύπου Ζωής Κωνσταντοπούλου; Νέο “υφος” με τον κ. Δραγασάκη να ευχαριστεί τους Αμερικανούς για την παρέμβασή τους στην διαπραγμάτευση Αθήνας-Βρυξελλών θυμίζοντας Σημίτη; Νέο “ήθος” με διαιώνιση της πανούκλας της οικογενειοκρατίας με βολέματα συγγενών, φίλων, μέχρι και του boyfriend της κας Δούρου ανήμερα της πρώτης μέρας της σοβαρής κρίσης με τις Βρυξέλλες;

Η “πρώτη φορά Αριστερά” στην Ελλάδα αποδείχτηκε ένα τραγελαφικό συνονθύλευμα εγκληματικών αστοχιών και εξόφθαλμων μικροκομματικών απωθημένων.

Τι γίνεται όμως με την Αριστερά εις τας Ευρώπας; Καταρχάς η σφαλιάρα στον Τσίπρα επηρέασε και τους άλλους αριστερομπερδεμένους της Ευρώπης. Οι Podemos διδάσκουν τι θα πει “ισπανική υποχώρηση” αφού από καβάλα στο άλογο έχουν πέσει στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Η Αριστερά εις τας Ευρώπας όμως φέρνει μαζί της μιας άλλη απειλή… Την απειλή μιας διαφαινόμενης οργουελικής κοινωνίας όπου… ο Μεγάλος Αδελφός είναι εδώ, έτοιμος να ορίσει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, τι θα σκεφτείς και πως θα αντιδράσεις….

Πριν από 3-4 βράδυα τα δύο ζευγάρια των φωτογραφιών κάθισαν σε μια πλατεία στην ισπανική πόλη Lucena με πίτσες και αναψυκτικά. Μετά το φαγητό έριξαν τα σκουπίδια τους στους κάδους χωρίς να μολύνουν τον περίγυρο. Η καμπάνα ήρθε από άλλου! Πρόστιμο. Γιατί; Για παραμονή και κατανάλωση τροφών στο δρόμο. Παρόλο που δεν άφησαν πίσω τους τίποτα βρώμικο. Προφανώς οι πλατείες και τα πάρκα του λαού είναι απλά για να τα βλέπουμε, ούτε καν για να μπορεί κανείς να καθίσει για μια συνάντηση. Προφανώς η συνάθροιση από τέσσερα άτομα είναι μια απειλή για την ασφάλεια των πολιτών…..




Το περιστατικό δεν είναι τυχαίο…

Ολόκληρη η Ισπανία γίνεται μάρτυρας μικρών αλλά σημαντικών αλλαγών, αν κάποιος βλέπει πίσω από το δάχτυλό του.

Πριν από δύο μήνες, εκλέχθηκαν νέες τοπικές και δημοτικές αρχές φέρνοντας σε πολλές περιπτώσεις επικεφαλής μεγάλων Δήμων υποψηφίους της Αριστεράς και μαζί τους μερικές μεγάλες αλλαγές νομοθεσίας.

Στην Μαδρίτη δήμαρχος Podemos, στη Βαρκελώνη το ίδιο, στη Βαλένθια συμμαχία Σοσιαλιστών και Podemos.

Και ιδού πως αλλάζει εν μια νυκτί η ιστορία…

Στη Μαδρίτη, η νέας δήμαρχος Manuela Carmena, πρώην δικαστής, έχει ήδη αφήσει το στίγμα της με την υπόσχεση να αλλάξουν τα ονόματα σε 167 δρόμους που φέρουν τα ονόματα ηγετών της γαλλο-ισπανικής εποχής. Ανάμεσα σε αυτούς τους δρόμους και η Calle del General Varela, που ονομάστηκε έτσι από τον πρώτο υπουργό του Φράνκο. Επίσης η πλατεία Μάργκαρετ Θάτσερ θα αλλάξει ονομασία και θα ξαναβαπτισθεί από μια αγωνίστρια των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων που πέθανε νωρίτερα αυτό το έτος.

Βασική όμως προϋπόθεση για να αλλάξουμε την ιστορία είναι να έχουμε το λαό με το μέρος μας. Ουδόλως τυχαία λοιπόν η προ λίγων ημερών απόφαση της Δημάρχου να μπλοκάρει τις διαταγές έξωσης σε βάρος 70 οικογενειών που ζουν σε εργατικές κατοικίες. Κάπως έτσι ηρωοποιείται ο ηγεμόνας και τυφλώνεται η μάζα… Αιωνίως ευγνώμονες τα λαϊκά στρώματα σε μια τέτοια Δήμαρχο, γιατί να τους πειράξει η αλλαγή ονομάτων στις οδούς. Άλλωστε τι σημασία έχει πως λέγεται η οδός όταν δεν έχεις σπίτι… Απλά εκλαϊκευμένα επιχειρήματα!

Κι ό,τι πει εφεξής η σωτήρας-Δήμαρχος είναι Ευαγγέλιο! Αυτή μας έσωσε, αυτή ξέρει…

Αφορμή για το σχόλιο αυτό είναι μια άλλη πρωτοβουλία της κας Δημάρχου. Η Manuela Carmena έχει δημιουργήσει μια αμφιλεγόμενη ιστοσελίδα. Οι αντιπάλοι της κα Carmena την έχουν κατηγόρησε ότι προσπαθεί να φιμώσει τον Τύπο της Ισπανίας αφότου παρουσίασε αυτή την ιστοσελίδα, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους θα περιέχει “αρχικές πληροφορίες» για να χρησιμοποιούνται ως “βάση για μια είδηση». »Είναι μια ιστοσελίδα που βασίζεται σε στοιχεία που έχουν επιβεβαιωθεί και είναι επίσημα. Δεν είναι ανοικτή σε σχόλια, ούτε είναι ένας χώρος για συζήτηση”, δήλωσε ο αξιωματούχους.

Κοινώς η νέα Δήμαρχος ετοιμάζεται να καταργήσει (ελπίζουμε όχι και να ποινικοποιήσει) την έρευνα και το ρεπορτάζ και καλεί άπαντες να λαμβάνουν την “επίσημη ενημέρωση” από τη δική της ιστοσελίδα! Μήπως σας φαίνεται πως δεν απέχει και πολύ από το “Υπουργείο Αλήθειας” στο οργουελικό προφητικό αριστούργημα “1984”;;;

Κι από την Μαδρίτη στη Βαρκελώνη….Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές μετά τις εκλογές είναι οι διεργασίες για τον περιορισμό των τουριστών σε δημοφιλείς τόπους.

Στη Βαρκελώνη, μια άλλη νέα αριστερός δήμαρχος, η Ada Colau, έχει παγώσει άδειες για νέες τουριστικές μισθώσεις. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα της πράξης αυτής “πολλοί στην καταλανική πρωτεύουσα ζήτησαν να υπάρξει μείωση στους 27.000.000 ανθρώπων που επισκέπτονται τη Βαρκελώνη κάθε χρόνο”. Η νέα αρχή ισχυρίζεται πως οι ντόπιοι ανησυχούν ότι πάρα πολλοί τουρίστες συμπεριφέρονται άσχημα και δεν ξοδεύουν αρκετά χρήματα. Κάποιοι μάλλον λησμονούν πως στη χώρα με την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη σχεδόν το ένα τέταρτο των Ισπανών εργαζομένων απασχολείται στην πιο κερδοφόρα βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό!



Υποχρεωτική η σιέστα

Υπάρχουν και κωμικές εκφάνσεις της επαπειλούμενης οργουελικής κοινωνίας. Για παράδειγμα στην μικρή πόλη της Ador κοντά στη Βαλένθια, η νέα διοίκηση έχει κάνει την σιέστα υποχρεωτική!

Ενώ πολλοί στην Ισπανία θεωρούν τον μεσημεριανό υπνάκο ως αναχρονισμό, και στη χειρότερη περίπτωση, κάτι που μπορεί να ανακόψει την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ο δήμαρχος της μικρής αυτής πόλης, Joan Faus Vitoria, αποφασίζει και διατάσσει σιέστα 14:00-17:00. «Τα παιδιά θα πρέπει να παραμενουν σε εσωτερικούς χώρους τις ώρες 14:00-17:00, έτσι ώστε να μην βγαίνουν έξω και παίζουν με μπάλες και ενοχλούν τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας,» είπε ένας εκπρόσωπος από το δημαρχείο και συμπλήρωσε «Πολλοί άνθρωποι εδώ εργάζονται στην ύπαιθρο, γι “αυτό είναι πολύ συνηθισμένο να κάνουν ένα μεγάλο διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα και μια σιέστα μετά το φαγητό.»

Η Αριστερά λοιπόν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στην Ισπανία. Η αλλαγή ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες θυμίζει την αλλαγή των βιβλίων στο “1984”, οι περιορισμοί τουριστών τις απαγορεύσεις εισόδου-εξόδου στην κοινωνία του Οργουελ, η υποχρεωτική σιέστα μπορεί να είναι αστεία αλλά είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και κυρίως η καλουπωμένη είδηση που θα προσφέρει η ιστοσελίδα της Δημάρχου της Μαδρίτης είναι μόνο σύννεφα. Αλλά τα σύννεφα είναι που φέρνουν τη βροχή….

Κι όπως έλεγε και ο “Θείος Τζόρτζ” στο “1984”: Ο Πόλεμος είναι ειρήνη. Η ελευθερία είναι σκλαβιά. Η άγνοια είναι δύναμη…..




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου