Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Η Κίνα «εξάγει» μόλυνση του όζοντος


Η Κίνα εξάγει μόλυνση του όζοντος, επηρεάζοντας κυρίως τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με νέα έρευνα Ολλανδών επιστημόνων.

Οι ερευνητές υποπτεύονταν εδώ και καιρό πως η αιτία που τα επίπεδα όζοντος στην αμερικάνικη δυτική ακτή παρέμεναν σταθερά, παρά τη σημαντική μείωση των χημικών που τα προκαλούν, ήταν η μόλυνση από την Κίνα, και το επιβεβαίωσαν με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και υπολογιστικών μοντέλων.

«Οι κυρίαρχοι δυτικοί άνεμοι μεταφέρουν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από την Κίνα στην Αμερική», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Βίλεμ Φερστρέτεν. «Υπό μία έννοια, η Κίνα εξάγει τη ρύπανσή της στη δυτική ακτή της Αμερικής, μέσω της μεταφοράς μορίων στη χαμηλή ατμόσφαιρα», πρόσθεσε.

Το οξείδιο του αζώτου από την κυκλοφορία οχημάτων και τη βιομηχανία, αναμιγνύεται με το φως του ήλιου, σχηματίζοντας στρώματα αιθαλομίχλης όζοντος που προκαλούν ενοχλήσεις στα μάτια και το λαιμό.

Κοντά στο έδαφος, αυτή η ρύπανση προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ αποτελεί και σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου.

Με την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για τα μηχανοκίνητα οχήματα και τη βιομηχανία, οι πολιτειακές και εθνικές αρχές των ΗΠΑ κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου, που παράγουν όζον, κατά 20 τοις εκατό την περίοδο 2005-2010.

Ωστόσο οι προσπάθειες αυτές υπονομεύτηκαν από καλπάζουσα ανάπτυξη της Κίνας, η οποία αύξησε τα δικά της επίπεδα όζοντος την ίδια περίοδο κατά περίπου επτά τοις εκατό.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου