Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ! Πως θα μπουν στην τσιμπίδα της Εφορίας, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλοι επαγγελματίες


Διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος σε όλο το φάσμα της παροχής υπηρεσιών θέλει η κυβέρνηση ως ένα ακόμη μέτρο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Έτσι υπηρεσίες που μέχρι τώρα οι καταναλωτές πλήρωναν με μετρητά όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κλειδαράδες, οικιακοί βοηθοί αλλά και γιατροί και άλλοι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να προμηθευτούν τις ειδικές φορητές μηχανές POS. Με τον τρόπο αυτό θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή στο σπίτι την οποία επιτρέπει η χρήση μετρητών και η οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τις κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς .

Η ιδέα δεν είναι καινοτόμα, την είχε και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η επιβολή των capital controls ήταν εκείνη που εξανάγκασε τους περισσότερους Έλληνες να καταφύγουν στη χρήση χρεωστικών καρτών για να κάνουν τις αγορές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των εξελίξεων που έγιναν το καλοκαίρι οι εκδόσεις χρεωστικών χαρτών πέρασαν το ένα εκατομμύριο και ότι πλέον το 30% έως 40% των συναλλαγών γίνονται με αυτόν τον τρόπο. Επίσης άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας διαφημίσεις των POS.

Μεταξύ των ενδεχομένων που εξετάζει η κυβέρνηση για να προχωρήσει αυτό το μέτρο και να αποδώσει είναι να δώσει κίνητρα όπως για παράδειγμα η μείωση φόρου επί των αποδείξεων ώστε οι επαγγελματίες να υιοθετήσουν τα POS. Εκτιμάται ότι η επιτυχημένη εφαρμογή του μέτρου θα φέρει στα δημόσια ταμεία πρόσθετα έσοδα 700 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ χωρίς το Κράτος να κουνήσει ούτε ένα δακτυλάκι.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου