Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Η Κίνα θα φτιάξει βάση στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού


Η εκρηκτική ανάπτυξη της Κίνας δεν περιορίζεται πια στον πλανήτη, αλλά ανοίγει τα φτερά της και στην Σελήνη με αποστολή που θα φθάσει εκεί το 2017


Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να τους σταματήσει. Ούτε καν το εμπάργκο από τη ΝASA που βλέπει ότι η δυναμική της Κίνας αυτή την στιγμή είναι σε θέση να την καταστήσει πρώτη δύναμη στο διάστημα πριν το τέλος της δεκαετίας.

Οι Κινέζοι όμως δεν πτοούνται. Και σήμερα έκαναν την τελική δοκιμή των κινητήρων για το νέο μεγάλο πύραυλο, τον Long March-5 ο οποίος θα μεταφέρει την αποστολή των Κινέζων αστροναυτών στην Σελήνη μέσα στο 2017.

Η δοκιμή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Όμως το ενδιαφέρον στην νέα αποστολή της Κίνας στο διάστημα είναι το γεγονός ότι σκοπεύει να προσγειωθεί στο σκοτεινό κομμάτι του δορυφόρου της Γης. Και να είναι η πρώτη χώρα που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Και μάλιστα όχι απλά να προσεληνωθούν εκεί, αλλά να ξεκινήσουν και τις εργασίες για την πρώτη δική τους βάση στην Σελήνη. Η αποστολή θα διερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού στην ανάπτυξη ενός σταθμού στην επιφάνειά του, ενώ παράλληλα θα μελετήσει και τις δυσκολίες που προκύπτουν στις επικοινωνίες κ.λπ.

Παρά το ότι έχουν περάσει τόσες δεκαετίες από την πρώτη προσελήνωση ανθρώπου, δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά πράγματα για την αθέατη πλευρά της σελήνης, η οποία ποτέ δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς. Παρά το ότι υπήρχαν παλαιότερες προτάσεις από Αμερικανούς επιστήμονες να γίνει κάτι τέτοιο, η NASA ήταν απρόθυμη να μπει σε αυτή την διαδικασία.

Για το πρόγραμμά της η Κίνα συνεργάζεται με αρκετές άλλες χώρες, έτσι ώστε να είναι έτοιμη η αποστολή το 2017. Και παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην NASΑ για οποιαδήποτε συνεργασία με τους Κινέζους, όπως φαίνεται τίποτα δεν είναι ικανό να τους σταματήσει.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου