Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015

Ο Ερντογάν υπόσχεται να εξολοθρεύσει τους «τρομοκράτες» του PKK


O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) «έως ότου να μην απομείνει ούτε ένας τρομοκράτης».

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας μέχρι να παραδώσουν τα όπλα [...] και να μην απομείνει ούτε ένας τρομοκράτης εντός της τουρκικής επικράτειας» διεμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος, ενώ πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές που διαρκούν ήδη δύο και πλέον εβδομάδες εναντίον του PKK έχουν προκαλέσει «σοβαρές απώλειες» σε αυτήν την οργάνωση.

Ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε, επίσης, ότι «αποτελεσματικές επιχειρήσεις» διεξάγονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Εμείς διεξάγουμε επίσης αποτελεσματικές επιχειρήσεις εναντίον του Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) που απειλεί την ασφάλειά μας» τόνισε ο ίδιος.

«Δεν κάνουμε διαχωρισμούς μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ανεξαρτήτως του σκοπού της, μια τρομοκρατική οργάνωση είναι για εμάς μια τρομοκρατική οργάνωση» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσέθεσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία που είχε ξεκινήσει με το PKΚ έχει «παγώσει».

«Δυστυχώς δεν κατανόησαν ό,τι έγινε» για εκείνους, «η διαδικασία διευθέτησης τώρα έχει παγώσει» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Νταβούτογλου: Θα επιδιώξουμε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο BBC, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να εφαρμοστεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι που απειλούνται τόσο από το Ισλαμικό Κράτος, όσο και από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, προκειμένου να σχηματιστεί μία ασφαλής ζώνη για τους σύρους πολίτες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μάχες.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε να σταλούν τουρκικά στρατεύματα στη Συρία, προκειμένου να προστατευθεί αυτή η περιοχή.
Ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα και κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι απέτυχε να λάβει μία «ισχυρή απόφαση» για να σταματήσει τις βιαιότητες στη Συρία.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου