Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Στον Πόντο εξαπλώνεται ο εσωτερικός πόλεμος στην Τουρκία


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Άγκυρα μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή του Πόντου, (Karadeniz), από αντάρτες του ΡΚΚ, θυμίζοντας τα γεγονότα της δεκαετίας του ενενήντα όταν στην περιοχή του εσωτερικού Πόντου μαίνονταν ο εσωτερικός πόλεμος με διάφορες τοπικές ανταρτικές ομάδες.

Συγκριμένα στις 1 Αύγουστου σημειώθηκε ισχυρή ένοπλη σύγκρουση στην περιφέρεια της Gümüşhane, (η ελληνική Αργυρούπολη), στo Kürtün, η οποία κράτησε αρκετή ώρα ενώ δεν έχουν αναφερθεί λεπτομέρειες για θύματα ή τραυματίες.

Το γεγονός αυτό έχει κινητοποιήσει την τοπική Στρατοχωροφυλακή καθώς αναμένονται και νέες επιθέσεις γιατί οι πληροφορίες λένε για εμφάνιση πολλών ενόπλων ομάδων που κυκλοφορούν στον ορεινό κυρίως Πόντο και όχι μόνο.

Σύμφωνα με αναφορά της τοπικής διεύθυνσης ασφαλείας που δημοσιεύτηκε στον τουρκικό τύπο, έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνο ρυθμό οι ένοπλες επιθέσεις των ανταρτών στην περιοχή του Πόντου ήδη από τα τέλη της άνοιξης σε ποσοστό 70%, γεγονός που βάζει σε συνεχή επιφυλακή τις τοπικές δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι ο τοπικός διευθυντής ασφαλείας, Orhan Kar, σε δηλώσεις πού έκανε στον τοπικό τύπο ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά ενόπλων ομάδων που έχουν αρχίσει να δρουν στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου, γεγονός που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Ο Orhan Kar ανέφερε πως ένα από τα κέντρα των ανταρτών είναι το χωριό Tekke köy, στην ευρύτερη περιφέρεια του οποίου έχουν σημειωθεί οι περισσότερες ένοπλες συγκρούσεις.

Όπως φαίνεται και από αυτά τα γεγονότα, άλλη μια εστία ανάφλεξης στην ιστορική περιοχή του Πόντου δείχνει πως η Τουρκία είναι κυριολεκτικά ηφαίστειο που βράζει και που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί με ανυπολόγιστες συνέπειες.



ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου