Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί ο Πούτιν μπαίνει στη Συρία


Του Στρατή Μαζίδη

Η μεγάλη ρωσική κινητικότητα στον πόλεμο της Συρίας φαίνεται ότι και μια ακόμη επιπλέον εξήγηση εκτός: α. των συμπλοκών στη Λατάκεια και β. την εμφάνιση τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους στα περίχωρα της Δαμασκού.

Τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι πως ο ίδιος είναι πεποισμένος πως θα αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, αλλά «την κατάλληλη στιγμή».

Ο Κέρυ ωστόσο αποσαφήνισε πως σε μια τέτοια περίπτωση δε θα δούμε αμερικανούς στρατιώτες σε συριακό έδαφος μολονότι έκρινε τη χερσαία εμπλοκή απαραίτητη. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αρνούμενος όμως να τις κατονομάσει.

«Μιλάμε για πολύ συγκεκριμένους τρόπους για να το κάνουμε αυτό με άλλες χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Κέρι.

Σε κάθε περίπτωση δύο είναι τα ερωτηματικά τα οποία προκύπτουν και πιθανώς κινητοποιούν και τη Μόσχα.

– Γιατί είναι απαραίτητη η στρατιωτική επέμβαση μόνο στη Συρία και όχι και στο Ιράκ; Η κατάσταση εκεί είναι καλύτερη; Ή μήπως οι χώρες της Μέσης Ανατολής που με εξαίρεση το Ιράν δε διακρίνονται για τη φιλία τους με τη σημερινή Συρία, θα έχουν σκοπό να ανατρέψουν ή ακόμη και να εξοντώσουν τον Ασαντ; Άλλωστε οι υποτιθέμενοι εχθροί βασίστηκαν στη στήριξη των πιθανών χωρών της περιοχής που εννοεί ο Κέρι ενώ το Ιράν βρίσκεται ήδη εκεί.

– Ποια είναι «η κατάλληλη στιγμή»; Η Μόσχα ίσως τη γνωρίζει.

Υπάρχει όμως και μια άλλη ερμηνεία την οποία δημοσιεύσαμε στη freepen.gr προχθές. Σύμφωνα με την ισραηλινή debka Μόσχα, Ουάσινγκτον και Τεχεράνη βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση μεταξύ τους και πως η απόσυρση των PATRIOT από την Τουρκία εντάσσεται στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής και της πλήρους εμπλοκής της Ρωσίας. Άραγε να αναφερόταν ο Κέρυ στη Μόσχα όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό;

Το προσεχές μέλλον θα λύσει όλες τις απορίες μας…


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου