Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Πολωνία: «Άνθρακες ο θησαυρός» του τρένου των ναζί;


Οι ανασκαφές οδήγησαν στο υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο της χιτλερικής Γερμανίας


«Θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά μου να δηλώσω ότι υπάρχουν θησαυροί, όπως η Κεχριμπαρένια Αίθουσα που κλάπηκε από τους ναζί στο Λένινγκραντ (τη σημερινή Αγία Πετρούπολη) και την αναζητούμε επί 70 χρόνια ή ένα τρένο γεμάτο με χρυσάφι» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Μουσείου του Ρίζε


Βρήκαν το υπόγειο σιδηροδρομικό σύστημα των ναζί, αλλά όχι το περίφημο τρένο με τους αμύθητους θησαυρούς...

«Άνθρακες» αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η προσδοκία που είχε καλλιεργηθεί από την Πολωνία περί ανεύρεσης του «τρένου των Ναζί», το οποίο, σύμφωνα με τον μύθο, μετέφερε τα αμέτρητα «λάφυρα» των χιτλερικών στρατευμάτων.



Ωστόσο, η ανασκαφή που ξεκίνησε με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, έφερε στο φως κάτι – αν όχι εξίσου, σίγουρα όμως – αρκετά σημαντικό. Τη συνέχεια ενός μέρους του υπόγειου σιδηροδρομικού δικτύο της χιτλερικής Γερμανίας. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν δύο σήραγγες που είχαν κατασκευάσει οι Γερμανοί προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όχι όμως και το περιβόητο τρένο.


Οι δύο σήραγγες αποτελούν μέρος ενός τεράστιου υπόγειου συγκροτήματος, του λεγόμενου «Ρίζε» (που σημαίνει «Γίγαντας»), το οποίο κατασκευάστηκε από τους ναζί στα όρη Σβι. «Πρόκειται για δύο σήραγγες και ένα υπόγειο συγκρότημα που προστίθενται στους άλλους υπόγειους χώρους που είχαν ανακαλυφθεί παλαιότερα και ένα μέρος τους είναι ανοιχτό για τους τουρίστες στο χωριό Βάλιμ", είπε ο Κριστόφ Σπακόφσκι, ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Μουσείου του Ρίζε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Οι ναζί κατασκεύασαν στην περιοχή αυτή μια υπόγεια πόλη επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων, όπου θα ζούσαν οι στενοί συνεργάτες του Χίτλερ για μερικά χρόνια στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης» υποστήριξε.


Στον χώρο αυτό «θα μπορούσε να υπάρχει οτιδήποτε, αλλά κυρίως στρατιωτικό υλικό και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του», δήλωσε ο Σπακόφσκι. «Θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά μου να δηλώσω ότι υπάρχουν θησαυροί, όπως η Κεχριμπαρένια Αίθουσα που κλάπηκε από τους ναζί στο Λένινγκραντ (τη σημερινή Αγία Πετρούπολη) και την αναζητούμε επί 70 χρόνια ή ένα τρένο γεμάτο με χρυσάφι», συνέχισε, αναφερόμενος στις πυρετώδεις αναζητήσεις που έχει προκαλέσει στην Πολωνία ο θρύλος μιας αμαξοστοιχία που την έκρυψαν οι Γερμανοί λίγο πριν από το τέλος του πολέμου σε μια υπόγεια σήραγγα στη δυτική Πολωνία.


Η ανακάλυψη των δύο σηράγγων «αποτελεί έργο πολλών ετών που βασίστηκε σε αρχεία, σε μαρτυρίες και επιτόπιες έρευνες», είπε ο Σπακόφσκι. Ο ερευνητής παρουσίασε στους δημοσιογράφους φωτογραφίες που έχουν τραβηχθεί με γεωραντάρ και δείχνουν τα δύο τούνελ και το υπόγειο κτίσμα. Η μία σήραγγα ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βάλιμ και πηγαίνει προς το συγκρότημα του Ρίζε. Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, οι ναζί ήθελαν να εγκαταστήσουν στην περιοχή αυτή ένα γενικό επιτελείο για τον Χίτλερ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου