Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Τι θα γίνει τον χειμώνα με τους πρόσφυγες στα νησιά;



Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ροές προσφύγων εν όψει μάλιστα των εκλογών της Κυριακής και της άφιξης και των ετεροδημοτών στα νησιά.

Αύριο Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του Νοτίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί στην Κω στις 10:30 πμ στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Κω το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη. Πιο συγκεκριμένα στο Συμβούλιο που θα γίνει παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιου Χατζημάρκου (φωτό), το πρώτο θέμα θα είναι η «κατάθεση προτάσεων για το μεταναστευτικό πρόβλημα των νησιών της Δωδεκανήσου και εξέταση αιτημάτων δήμων και σωμάτων ασφαλείας για στήριξη και καθορισμού Προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση του».



Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει ζητήσει την συνδρομή της Εκκλησίας για την άμεση αντιμετώπισης των αναγκών των προσφύγων και πολλοί μεταφέρονται προς την Αθήνα. Μετά τη συγκρότηση και τη διάρθρωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΥΔΕΑΠ), την οποία υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Προστασία του Πολίτη, κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης ανοίγει και ο δρόμος για την εκταμίευση των 30 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας των προσφύγων, καθώς πρόκειται ακριβώς για την Αρχή αυτή που θα διαχειρίζεται τα κονδύλια για τις σχετικές υπηρεσίες.

Παρά όμως τις εξαγγελίες τα προβλήματα είναι πάμπολλα, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται σε έναν άνισο αγώνα δρόμου, στο να υποδέχονται τις συνεχείς ροές προσφύγων και να βρίσκουν έστω και προσωρινές λύσεις για την διαμονή και διατροφή τους. Εχθές, σύμφωνα με τοπικά μέσα της Κω, Ιρακινοί πραγματοποίησαν διαδήλωση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση διεκπεραίωσης των εγγράφων τους.


Κινήσεις όπως αυτές του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού που προσέφεραν δεκαπέντε χημικές τουαλέτες για τους πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και το κόστος της συντήρησής τους τρεις φορές την ημέρα είναι πολύτιμες αλλά δυστυχώς δεν επαρκούν.



Με την κατάσταση στη Συρία να εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, τίποτα δεν δείχνει ότι οι ροές θα λιγοστέψουν. Πολλοί αναλυτές ανησυχούν για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στα ελληνικά νησιά με τις πρώτες βροχές και τα κρύα. Τι θα απογίνουν οι άνθρωποι που θα στοιβάζονται σε αυτά; Αλλά ακόμη κι αν μεταφέρονται κάποιοι, που θα διαμένουν όσοι νέοι πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά παράλια και πώς θα αντιμετωπίζονται οι άμεσες επιβιωτικές τους ανάγκες; Αν τα προβλήματα αυτά δεν λυθούν εγκαίρως μπορεί η κατάσταση να γίνει ιδιαίτερα εκρηκτική.
Τα προβλήματα εντείνονται αλλά οι επαρκείς απαντήσεις από την πολιτεία και την ΕΕ δεν φαίνονται ακόμη στον ορίζοντα.



crashonline.gr



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου