Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

"Αγριεύουν" οι σχέσεις Τουρκίας - Ιράν


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Εδώ και καιρό οι σχέσεις Τουρκίας Ιράν έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο εξ’ αιτίας κυρίως των ριζικά αντίθετων θέσεων των δυο χωρών στο ζήτημα του εμφυλίου της Συρίας. Το Ιράν στηρίζει με όλα τα μέσα τον πρόεδρο Άσαντ ενώ η Τουρκία θέλει την άμεση ανατροπή του.

Τελευταία όμως προστέθηκε και άλλο ένα θέμα αντιπαράθεσης που έχει να κάνει με του Κούρδους. Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι υποθάλπει το ΡΚΚ το οποίο ουσιαστικά αφήνει ελεύθερο να χρησιμοποιεί το έδαφος της για να επιχειρεί επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος.

Η «σταγόνα» όμως που φαίνεται πως ξεχείλισε στο ποτήρι ήταν η χθεσινή δήλωση της εκπρόσωπου της ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Marziye Afkam, που κάλεσε την Άγκυρα να… καθίσει αμέσως στο ίδιο τραπέζι με το ΡΚΚ για να συνομιλήσει την σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Όπως ήταν επόμενο αυτή η δήλωση εξόργισε την Άγκυρα και μέσω δημοσιευμάτων των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων κατήγγειλε την Τεχεράνη ότι έχει ξεπεράσει τα όρια και ότι αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο.

Ιδιαίτερη οργή προκαλεί στους Τούρκους η επίκριση του Ιράν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν τα οπλικά τους συστήματα κατά αμάχων, με αποτέλεσμα πολλά άοπλα θύματα. Το αποκορύφωμα όμως ήταν η ανοιχτή καταγγελία της Τεχεράνης ότι η Τουρκία με το πρόσχημα της επιχείρησης κατά των Τζιχαντιστών, επιτίθεται κατά των Κούρδων του βορείου Ιράκ προκαλώντας άλλη μια εστία αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Όπως φαίνεται οι εξέλιξες τρέχουν και το τουρκικό πρόβλημα έχει και πολύ «ενδιαφέρουσα συνέχεια».
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου