Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Πως οι ΗΠΑ εμπλέκουν την Ελλάδα στον εμφύλιο της Συρίας και θέλουν να την βάλουν «απέναντι» στη Ρωσία


Ο ρόλος της Αθήνας στην φαινομενικά αυξανόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στον συριακό εμφύλιο και οι πιέσεις από τις ΗΠΑ


Περιπλέκεται η κατάσταση στο μέτωπο του αιματηρού και πολυετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία καθώς οι ΗΠΑ φέρονται να προσπαθούν να «αξιοποιήσουν» την Ελλάδα ως ανάχωμα στην αυξανόμενη- όπως εκτιμάται- εμπλοκή που έχει η Ρωσία, παρέχοντας αρωγή στο καθεστώς Άσαντ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποβάλλει αίτημα προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αθήνας να άρει τις άδειες υπερπτήσης ρωσικών πολιτικών αεροσκαφών μέσω του FIR Αθηνών προς τη Συρία. Οι πληροφορίες όμως για την απάντηση των Αθηνών είναι συγκεχυμένες αφού αν και διπλωματικές πηγές αρχικά ανέφεραν πως το αίτημα είναι «υπό μελέτη», το Ria Novosti επικαλούμενο ελληνική διπλωματική πηγή υποστηρίζει πως η Αθήνα απέρριψε το αμερικανικό αίτημα για την μη πραγματοποίηση των υπερπτήσεωνπου ήταν προγραμματισμένες για το διάστημα 1-24 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως η ΗΠΑ φαίνονται πεπεισμένες ότι τα ρωσικά αεροσκάφη μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ υπάρχουν πρόσφατες αναφορές και εικόνες από τη Συρία που αξιολογούνται ως έμμεση εμπλοκή του Κρεμλίνου στον εμφύλιο που σπαράζει τη χώρα με παροχή βοήθειας στο καθεστώς του προέδρου Άσαντ.

Μάλιστα η συγκεκριμένη φημολογία έκανε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, να επικοινωνήσει το Σάββατο με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για να εκφράσει τη θέση των ΗΠΑ ότι περαιτέρω ρωσική εμπλοκή στον εμφύλιο στη χώρα θα επιδείνωνε τα πράγματα για τους αμάχους και τις δυνάμεις που μάχονται κατά του ISIS, αυξάνοντας τις προσφυγικές ροές.

Κατά πληροφορίες, το αίτημα προς την Αθήνα κατατέθηκε το Σάββατο από αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας προς το υπουργείο Εξωτερικών. Η Μόσχα είχε ζητήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση τις σχετικές άδειες υπέρπτησης για να μπορέσουν τα αεροσκάφη να μεταφέρουν στη Συρία ανθρωπιστικό υλικό και διπλωματικό προσωπικό. Οι άδειες αφορούσαν σε πτήσεις προς τη Συρία κατά τη διάρκεια του μηνός Σεπτεμβρίου.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου